Autó

Használt autók: kijött a lista, ezek voltak a magyarok kedvencei

A legtöbbet ellenőrzött kocsi Magyarországon a Volkswagen Passat volt a carVertical autóipari adatszolgáltató portál adatbázisában, megelőzve a Ford Focust és a Volkswagen Golfot. A magyarok továbbra is komoly érdeklődést mutatnak a német gépkocsik iránt, melyek jelenleg is jó hírnévnek örvendenek a használtautó-piacon, és aránylag lassan veszítenek az értékükből. Sok esetben ugyanakkor beigazolódik róluk, hogy manipulálták a kilométeróráját és korábban balesetben volt érintett, ami jelentősen növelheti a fenntartási költségeket.

A carVertical autóipari adatszolgáltató portálon egy adott modellre vonatkozó keresések száma arányos a kereslet nagyságával, vagyis a lekérdezések száma alapján összeállítható a vásárlók körében legnépszerűbb járművek listája. Tavaly a legtöbbet ellenőrzött használt autó Magyarországon a Volkswagen Passat volt – ez a típus a platformon végzett összes előzmény-ellenőrzés 4,6 százalékát tette ki. Ezt követi a Ford Focus és a Volkswagen Golf – egyformán 4,2 százalékkal, megelőzve a Skoda Octaviát (3,9 százalék) és az Audi A4-et (3,8 százalék). 

Használt autó, Volkswagen Passat
Használt autó: a legtöbbet ellenőrzött kocsi Magyarországon tavaly a Volkswagen Passat volt / Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

 

Használt autó: imádják a Volkswageneket a magyarok

Az egyértelműsíthető, hogy a magyarok továbbra is komoly érdeklődést mutatnak a német gépkocsik iránt, melyek jelenleg is jó hírnévnek örvendenek a használtautó-piacon, és aránylag lassan veszítenek az értékükből. 

Összességében a magyarországi járműtörténeti ellenőrzések 14,2 százalékát a Volkswagen-márkák tették ki, így megállapítható, hogy a hazai használtautó-piacon ez a német gyártó a legnépszerűbb. A magyar vevők kedvelik továbbá a Fordokat (13,17 százalék) és az Audikat (13,15 százalék) is. 

Matas Buzelis, a carVertical vállalat kommunikációs vezetője szerint ugyanakkor sokan nem preferálják azokat az autókat, amelyeket nehéz továbbértékesíteni és javítani, vagy amelyeknek a használata nem praktikus.

Még mindig sokan manipulálják a kilométerórákat

Az adatelemző társaság arra is rámutat, hogy a Magyarországon legtöbbet ellenőrzött használt kocsikról sok esetben beigazolódik, manipulálták a kilométeróráját és korábban balesetben volt érintett, ami jelentősen növelheti a fenntartási költségeket. 

A carVerticalon ellenőrzött Volkswagen Passat típusú autók 4,1 százalékánál volt kimutatható a hamis futásteljesítmény, és 54,8 százalékuknál a kártörténet. 

A Ford Focusok helyzete sem jobb: 3,2 százalékuknak manipulálták a kilométer-számlálóját, 56,6 százalékuknál pedig fény derült valamilyen korábbi káreseményre. 

A Golfok 3,8 százalékának változtatták meg a kilométeróra-állását, 51,9 százalékuk pedig kisebb-nagyobb sérüléseket szenvedett. A manipulált futásteljesítményű és sérült Octaviák aránya 2,4, illetve 68,2 százalék volt. 

Magyarországon az öt legnépszerűbb jármű közül az Audi A4 esetében volt a legmagasabb a kilométeróra-csalások aránya (5,3 százalék),

miközben 54 százalékuk kárt is szenvedett. 

  • A Passatok átlagos kárértéke 4155 euró (1,6 millió forint) volt, míg 
  • az egyes Focusok esetében a kár 4798 euróra (1,85 millió forint), 
  • a Golfnál 6256 euróra (2,41 millió forint), 
  • az Octaviánál 4524 euróra (1,74 millió forint), 
  • az A4-modelleknél pedig 4970 euróra (1,92 millió forint) volt becsülhető. 
 

Hozzátették: vásárlás előtt javasolt szakértővel konzultálni, és ellenőrizni a jármű történetét. 

Ami a globális trendeket illeti, a carVerticalon a Volkswagen Golf volt a legtöbbet ellenőrzött autómodell 4,91 százalékos részesedéssel. A vizsgált országokat egybevetve a legnépszerűbb kocsik közé tartozott még a BMW 3-as sorozat (4,89 százalék), a Volkswagen Passat (3,75 százalék), a BMW 5-ös sorozat (3,68 százalék) és az Audi A4 (3,53 százalék). 

Használt autók Magyarországon: milliókat spórolhatunk vásárláskor, ha utazunk – mutatjuk, hova

Kiugró átlagárkülönbségeket találtak itthon a használt Ford Focusok, Opel Astrák, Skoda Octaviák és 3-as BMW-k esetében.

 

 

 

használt autó lista CarVertical Volkswagen Passat kedvenc
Kapcsolódó cikkek