Befektetés

Május óta 300 milliárd forint tőke távozott az alapokból

Egy hónap alatt 60 milliárd forinttal gyarapodott a hazai befektetési alapok vagyona, a portfóliómenedzserek 6230 milliárd forintot kezeltek szeptember végén – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) friss statisztikáiból.

Az egy százalékos növekedés a hozamoknak köszönhető, a közel fél éve tartó tőkekivonás ugyanis múlt hónapban is folytatódott, szeptemberben 24,5 milliárd forintot váltottak vissza a befektetők, május óta pedig már csaknem 300 milliárd forint távozott az alapokból, ami döntően a júniustól elérhető Plusz elszívó hatásának tudható be.

Az ősz eleji kép meglehetősen egyhangú, csupán a vegyes és a zárt körű alapok tőkeáramlása volt pozitív. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok vagyona lényegében a szegmensen belüli kötvényalapok növekvő értékesítésének köszönhetően bővült 3,3 százalékkal. A vegyes alapokba 18 milliárd forintnyi friss tőke érkezett, és mivel a hozamok is kedvezően alakultak, a szegmens vagyona 2,9 százalékkal nőtt a hónap során.

Fotó: MW / Szabó Miklós

A kötvényalapok értékesítése 2,7 milliárd forinttal csökkent, a befektetők rövid lejáratú papírjaiktól szabadultak (-5,8 milliárd forint), a hosszú lejáratú kötvények népszerűsége viszont nőtt (3,5 milliárd forint). A hozamok kompenzálták a tőkekivonást, ezért a kötvényalapok vagyona nem változott szeptemberben, és továbbra is az év elejivel megegyező, 1314 milliárd forintnyi a kezelt állomány, amely a MÁP+ bevezetése óta 92 milliárddal zsugorodott.

A hónap nyertesei a részvényalapok, melyek állománya a magukra találó tőkepiaci hozamoknak köszönhetően úgy gyarapodott 3,4 százalékkal, hogy közben 1,4 milliárd forint távozott a befektetési terméktípusból.

Bár a tőkekivonás június óta enyhe ütemben folyamatos, a részvényekbe fektető alapok vagyona így is növekszik, az év kezdete óta pedig 15 százalékkal, 430 milliárd forintra hízott az eszközosztály vagyona.

A részvényalapoknál csak a származtatott alapok vagyona emelkedett jobban, a hat százalékos szeptemberi bővülés itt is az igen kedvezően alakuló hozamok számlájára írható.

A továbbra is legnépszerűbb, a teljes alapkezelői negyedét ingatlanalapokból ebben a hónapban közel 26 milliárd forintnyi tőke távozott, az augusztusi 15 milliárdos mínusz után ismét intenzívebbé vált a befektetők kivonulása.

A hozamok a tőkekivonást valamelyest tompítani tudták, de a vagyonváltozás ezzel együtt is mínusz 1,1 százalék lett. A MÁP+ júniusi elindulása óta az ingatlanalapok könyvelhették el a legnagyobb tőkevesztést, a nyár eleje óta ugyanis több mint 160 milliárd forintot váltottak vissza alapjaikból a befektetők.

részvény befektetési alapok BAMOSZ kötvény ingatlanalap
Kapcsolódó cikkek