Befektetés

Gyógyszergyártókba vásárolta be magát a világ egyik leggazdagabb embere

Befektetési alapja több olyan nagy gyógyszergyártóba vásárolta be magát, amelyek a koronavírus elleni vakcina előállításával foglalkoztak.

Warren Buffett amerikai milliárdos befektetési társasága, a Berkshire Hathaway a harmadik negyedévben több olyan nagy gyógyszergyártóba vásárolta be magát, amelyek a koronavírus elleni vakcina előállításával foglalkoztak.

Az amerikai tőzsdefelügyeletnek eljuttatott beszámoló szerint

a befektetési alap egyenként 1,8-1,9 milliárd dollárért vásárolt részesedést a Merck, a Bristol Myers Squibb és az AbbVie gyógyszergyártókban. A Berkshire ezen felül 136 millió dollárnyi Pfizer-részvényt is beszerzett.

Buffett, aki a világ öt leggazdagabb emberének egyike, még azelőtt szerzett részesedést a gyógyszergyártókban, hogy a Pfizer és a BioNTech, illetve a Moderna a vakcina sikeres teszteléseiről jelentett.

Az amerikai milliárdos korábban jelezte: ha úgy döntene, hogy beszállna a gyógyszergyártó ágazatba, azt csak úgy tenné meg, hogy egyszerre több cégben vásárolna részesedést és nem úgy, hogy egy ágazati vállalat nagyobb szeletét szerezné meg.

Warren Buffett, a világ egyik legismertebb befektetője
Fotó: AFP

A befektetési alap a harmadik negyedévben folytatta banki részesedéseinek a csökkentését. Így például

  • csaknem a felére mérsékelte tulajdonhányadát a Wells Fargóban,
  • és megszabadult csaknem teljes JPMorgan Chase részvénycsomagjától, 96 százalékát adta el.
  • Kivétel a Bank of America (BofA) volt, amelyben a részesedését 3 százalékról 12 százalékra növelte.
  • A Berkshire Hathaway saját részvényeit is vásárolja: az idei első kilenc hónapban 15,7 milliárd dollárnyi saját részvényt vásárolt vissza.

    A befektetési alap részvényportfóliójának értéke 245,3 milliárd dollár.

    gyógyszergyártó befektetési alap Warren Buffett
    Kapcsolódó cikkek