A kiszámíthatatlan globális folyamatok eredményeképp a vagyonvédelem lett a tehetős befektetők legfontosabb célja: a megszerzett, esetleg több generáció munkájával összegyűjtött megóvása és a jövő nemzedékeinek történő átörökítése fontosabb szempont ma már, mint az adóoptimalizálás. A komplex vagyonkezelési, úgynevezett Full Service Wealth Management szolgáltatások lényege az átgondolt befektetési stratégia mentén megvalósított okos vagyonstrukturálás. Az igazán tehetősek ma már gyakran külföldi ingatlanpiaci befektetésekben, kortárs képzőművészeti alkotásokban, sőt luxusóra-gyűjteményben látják a magas hozamot és a biztonságot.

A pink gold and brilliant-cut diamonds watch "Ballon Bleu" (Blue Balloon) watch by French luxury goods conglomerate Cartier is displayed at the opening day of the Watches and Wonders Geneva show, in Geneva on March 30, 2022. - Switzerland's top luxury watch fair will resurface this week in Geneva after two years of pandemic-induced virtual shows, but Ukraine's raging conflict and Covid lockdowns in China could dampen the mood. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Fotó: FABRICE COFFRINI


Az elmúlt évek gazdasági változásai arra ösztönözték a vagyonos embereket, hogy alaposan átgondolják megtakarításaik és befektetéseik kezelését. Az Apelso Trust ügyfélkörében egyértelmű trendként rajzolódik ki, hogy a világjárvány közepén, a kiszámíthatatlan inflációs és háborús környezetben már nem az adóoptimalizálás a legfontosabb célja a tehetős befektetőknek, hanem a vagyon védelme lett a prioritás.
Az ingatlanpiacba vetett hit továbbra töretlen: a befektetők azonban már nemcsak magyarországi, hanem egyre inkább külföldi ingatlanokba is invesztálnak, csökkentve az egyes országok gazdasági kockázatainak való kitettségüket, melyek így kevésbé veszélyeztetik az ingatlanportfólió összértékét.

Az elmúlt időszakban megugrott a kortárs képzőművészeti alkotások iránti kereslet is: főként hosszú távú befektetések esetén gondolkodnak ebben az ügyfelek, mivel a helyesen megválasztott műalkotások a tapasztalatok szerint értékálló befektetésnek számítanak. Egy jelenleg kevésbé felkapott, felívelőben lévő művész alkotásai néhány év múlva a sokszorosát is érhetik a vételárnak, ez azonban komoly műismeretet igényel.

A vagyonportfólió meglepő, de mégis trendszerű részei lettek olyan egzotikus és korántsem tradicionális befektetési eszközök, mint például a luxusóra-portfólió: a különböző típusú hosszú távú befektetésre szánt luxuskarórákat általában széfben őrizve tartják. A gyűjtemény összeállításában az adott márkák kiválasztásán és megvásárlásán túlmutatóan szükség van szakértelemre is, hiszen e speciális vagyonelem kezelésében fontos szerepet játszanak a helyes adminisztrációs, őrzési, biztosítási és folyamatos karbantartási teendők is.
A napjainkban átélt bizonytalan idők az ügyfeleink számára is trendfordulót hoztak. A Full Service Wealth Management szolgáltatás, azaz az átgondolt befektetési stratégia mentén kialakított okos vagyonstrukturálás soha nem volt ennyire aktuális, mint napjainkban. Világjárvány közepén, kiszámíthatatlan inflációs és háborús környezetben különösen körültekintően kell mérlegelni, mibe fektessünk, hogy az biztosítsa ügyfeleink vagyonának védelmét, gyarapítását és továbbörökítését, éppen ezért kell egyre több szakterület kiemelkedő specialistáival felvértezve kiszolgálni ügyfeleinket

– idézi a cég közleménye Antall Györgyöt, az Apelso Trust független bizalmi vagyonkezelő cégtársát.

Az ügyfelek átlagéletkorát tekintve nem történt változás az elmúlt három évben, továbbra is jellemzően 40 éves kor és afelett indul el a vagyon tudatos tervezése. 

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően még mindig népszerű invesztíciós területnek számít a tőkepiac, a kriptovaluták vagy éppen a zöldbefektetések világa, az árfolyamok esésével és az növekedésével azonban jelentős bizonytalanság, sőt kiábrándultság figyelhető meg egyes területeken. És hogy mindez mekkora változást eredményez a családi vagyonok összetételében?

„Korai még megmondani, de könnyen lehet, hogy jelentős változáshoz érkezett a tehetősek vagyonszerkezete. 

Egy dolog azonban biztos: minden változást csak megfelelő előkészületek után szabad végrehajtani, a stabilitás és körültekintő tervezés elengedhetetlen része a vagyonunk megőrzésének” – figyelmeztetett a szakértő.