Cégvilág

Kell a tőkeerő

Jövőre további konszolidáció várható az európai biotechnológiai iparban, miután a cégek úgy látják: az egymilliárd dolláros tőkepiaci értéktől fölfelé lehet csak igazán mit kezdeni a tőzsdén.

Európában több mint 70 jegyzett biotechnológiai cég van, de ezek közül eddig mindössze 10 csatlakozott az "egymilliárd dolláros klub"-hoz. A cégek fele brit -- jelezvén, hogy a biotechnológiában Nagy-Britannia áll az élen --, de gyors ütemben zárkózik fel a kontinentális Európa is. A Reuters Securities 3000 adatbázisa szerint többek között a brit Celltech, a Cambridge Antibody, a Galen and Oxford GlycoSciences Plc., a svájci Serono és Actelion, a német Lion, a holland Qiagen és a spanyol Zeltia tőkepiaci értéke haladja meg az egymilliárd dollárt.A tőkeerő növelése céljából Európában napirenden vannak a fúziók a biotechnológiában is, hiszen az ágazat kezd egyre telítettebbé válni. Európában mintegy 1200 biotech társaság van, s bár jó részük egyelőre nincs a tőzsdén, többségük idővel tervezi a nyilvános részvénykibocsátást. Szakmai körökben általános a nézet, hogy a befektetők is bátorítják majd a cégeket: a kritikus tömeg elérése végett legyenek minél nagyobbak.Erre utalt felszólalásában a Lehman Brothers e témával foglalkozó szakembere is egy londoni konferencián, mondván: a befektetők szívesen veszik a biotechnológiai cégek papírjait, különösen azóta, hogy a tudósok beazonosították a DNS-molekulán belül a bázisok sorrendjét. Ugyanakkor az amerikai biotech cégek még mindig három-négyszer több pénzt tudnak szerezni tőzsdei kibocsátással, mint európai partnereik. Ez azt jelenti, hogy Európa -- legalábbis ami a biotechnológia pénzhez jutását illeti -- egyelőre még Amerikai árnyékában él.


Fúziós láz a biotechnológiában Jövőre további konszolidáció várható az európai biotechnológiai iparban, miután a cégek úgy látják: az egymilliárd dolláros tőkepiaci értéktől fölfelé lehet csak igazán mit kezdeni a tőzsdén. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek