BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pályára kerül az első internetes műhold

Nagyszabású beruházásra készül az Eutelsat. A párizsi székhelyű műholdas társaság öt új távközlési és egy kizárólag internetes célokat szolgáló műholdat tervez fellőni a közeljövőben.

Az Eutelsat egymilliárd eurót tervez fordítani az új távközlési és internetes műholdakra, a cég várhatóan a héten kívánja jóváhagyatni a beruházást a részvényesekkel.
A Financial Times beszámolója szerint az európai gyártók pályáznának a szóban forgó műholdak elkészítésére, de egyelőre szűkösek a kapacitásaik. Az ágazat néhány évvel ezelőtt még sokkal rosszabb helyzetben volt, azóta azonban boldog-boldogtalan saját műholdat akar. Az Eutelsat vezérigazgatójának elmondása szerint attól is függ, ki építi majd meg a szerkezeteket, hogy a gyártók egyszersmind üzemeltetői is akarnak-e lenni a műholdnak -- amit Giuliano Berretta nem igazán támogat.
A jelenleg 18 műholdat üzemeltető társaság komoly változások előtt áll, tervezik a privatizációt. A műholdas szolgáltató -- amely 48 ország tulajdonában van, többnyire távközlési cégeken keresztül -- a múlt héten kapta meg a jóváhagyást az Európai Bizottságtól, hogy "rendes" vállalati alakzattá váljék. Az átalakulás várhatóan 2001 júliusában fejeződik be, majd ezt követően tőzsdére viszik a céget Európában és az USA-ban egyaránt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.