A Ford Motor decemberben profitjának csökkenését jelezte az év utolsó negyedére: a részvényenkénti 74 cent körülire számolt nyereség 10-zel lesz előreláthatólag kisebb. A Ford ezzel csatlakozott a többi nagy amerikai gyártó, a General Motors és a DaimlerChrysler borúlátásához, jelezve, hogy az ország járműipara nehéz időknek néz elébe a csökkenő kereslet miatt. Az amerikai Ford az év elején üzemeinek egy részében időszakosan szünetelteti a termelést, így a járműkibocsátás az első évnegyedben 17 százalékkal lesz kisebb 2000 azonos időszakáénál.
A Financial Times jelentése szerint ugyanakkor elemzők úgy látják, Európában nincs válság, inkább a piachoz való alkalmazkodásnak vagyunk tanúi. Az európai piac ugyanis egy történelmi értékesítési csúcsról ereszkedik alá, s ez még nem jelent krízist az iparág számára. Még ebben a helyzetben is komoly előnyre tesznek szert egyes gyártók új modelljeikkel, illetve a Volkswagen konszern, a Renault és a PSA (Peugeot/Citroen) jól kihasználja a dízelautók iránti igény növekedését. A PSA-csoport ráadásul a Citroen márka újjáéledésének előnyeit élvezi.
A verseny másik nyertese a négy márkát tömörítő Volkswagen konszern, amelynek amerikai értékesítéseit segíti az erős dollár: a csoport eladásai a tengerentúlon 25 százalékkal bővültek az elmúlt év második felében.
A brit üzleti lap szerint még lényegesebb, hogy a német csoport Európában vásárlókat hódított el a GM-től (Opel Vectra) és a Fordtól (Mondeo) -- bár tegyük hozzá, hogy éppen az utóbbi új 2001-es kivitele, amely második lett az év autója választáson, igen nagy lendülettel indult a piacon.
A Renault autógyár tavaly 2,3 millió személyautót és haszonjárművet adott el világszerte, 0,5 százalékkal többet, mint 1999-ben. Európában ugyanakkor 1,828 millió járművet adott el tavaly, 4 százalékkal kevesebbet, mint 1999-ben, és ebből a személyautók száma 1,5 millió volt, 6 százalékkal maradva el az egy évvel korábbi szinttől -- írta az AFP. Az idén a vállalat erősíteni akarja piaci pozícióját új modellek kibocsátásával és nemzetközi terjeszkedésével. 2010-ben már csoportszinten 4 millió járművet akar értékesíteni a saját, illetve a Dacia és a Samsung márkaneve alatt.
Japán gépjárműexportja 2,9 százalékkal csökkent novemberben az egy évvel korábbihoz képest. Ez volt a harmadik egymást követő hónap, amikor éves szinten visszaesett az ország autó-, autóbusz- és tehergépkocsi-kivitele.
A Japán Autógyártók Szövetségének (JAMA) közlése szerint a 11 tagvállalat összesen 371 421 gépjárművet exportált, míg tavaly novemberben 382 523-at. Az export döntő részét kitevő személyautó-kivitel csökkent, ellensúlyozva a teherautó- és autóbuszexport emelkedését.
Az Egyesült Államokba irányuló autókivitel 8,5 százalékkal, az Európába szánt 21,7 százalékkal csökkent. A szövetség szóvivője szerint az amerikai gazdaság túlfűtöttségének mérséklődése miatt sok fogyasztó kevéssé hajlik gépkocsi vásárlására, a jenhez képest gyenge euró pedig az Európába irányuló gépjárműexport versenyképességét rontotta.