Mintegy három hónappal, ez év derekára csúszik két romániai gázszolgáltató eladása, az eredetileg tervezett határidő szoros betartása ugyanis akár 30-40 százalékkal is ronthatja az eladó tárgyalásokon elérhető ár esélyeit - idézi a Rompres Dan Ioan Popescu román gazdasági és kereskedelmi minisztert. Másik oka a késlekedésnek, hogy az egyszerre felkínált Distrigaz Nord és Distrigaz Süd céget külön-külön vevőnek szeretnék eladni, hogy ne alakuljon ki ismét az országban gázszállító-monopólium. Ez viszont azért okoz nehézséget, mert a két gázcég hálózata nehezen választható külön, s problémás a közös földingatlanvagyon megosztása is. Az eladási határidő kitolására a romániai pénzügyminisztérium áldását adta.

A leendő vevőtől elvárják, hogy nyitott legyen fejlesztésekre, mert az érintett két társaság hálózatai elöregedtek. Liviu Duinea, a Distrigaz általános igazgatója szerint a cége által használt vezetékek 43 százaléka siralmas állapotú, cseréjük mintegy 550 millió euróba kerülne. A vevőjelöltek közé tartozik az orosz Gazprom, a német Wintershall és a Ruhrgas, a francia Gaz de France és az olasz Enel.

A kabinet célja növelni Románia gázimportforrásait, hogy csökkenjen az orosz szállításoktól való függősége. Ezért részt venne a Kaszpi-tengertől induló csővezeték lefektetésében, amely Törökországon, Bulgárián, Románián, Magyarországon át Ausztriáig haladna, s rajta keresztül az egyiptomi gázforrásokhoz is hozzáférne. (VG)