Az osztrák menedzserek által a közelmúltban Teheránban lefolytatott üzleti tárgyalások olyan szerződéseket eredményeztek, amelyek teljesítése - az osztrák gazdasági kamara szerint - akár tízezer munkahelyet biztosíthat Ausztriában. Azokról a vállalatvezetőkről és más magas beosztású üzletemberekről van szó, akik az idén elkísérték Klestil szövetségi elnököt hivatalos iráni látogatására. A részvételükkel tartott teheráni gazdasági fórumon 850 perzsa üzletember jelent meg.

Az osztrák menedzserek külpiaci aktivitásának is köszönhető, hogy a 8,1 millió lakosú ország tavaly közel 80 milliárd euróra (!) tudta növelni exportját. Ennek 85 százaléka Ausztria infrastrukturálisan fejlett vidéki régióiban valósult meg. Az osztrák sikerekben a menedzseri szakértelmen kívül szerepet játszott az állami exportpromóció is. A menedzserek megfelelő hozzáállásától döntően függ a további exportoffenzíva sikere. Arról van szó, hogy a szövetségi kormány és a kamara tervei szerint Ausztriában 2007-ig megkétszerezik az exportcégek számát, s az osztrák export értékét néhány év alatt 100 milliárd (!) euróra tornásszák fel. Ebben oroszlánrész jut a szolgáltatásexportnak. Minden ezer euró értékű szolgáltatásexport hétezer euró áruexportot generál.

Előreláthatólag már a közeljövőben még több magas szakképzettségű osztrák menedzser "dolgozza meg" a külpiacokat. Hiszen csupán Felső-Ausztriában 2010-re 4500-ről 6000-re készülnek növelni az exportcégek számát, Stájerországban pedig - ahol 1990-ben még csak 750 cég dolgozott exportra - 2005-ig 3000-re. Az exportcégek számának erőteljes növekedése várható Alsó-Ausztriában, Tirolban, Karintiában, sőt Bécsben is.

Az osztrák menedzserek számának növekedését eredményezheti az is, hogy 2003-ban minden idők rekordjaként 30 300 újonnan alapított vállalat létesült Ausztriában. Bécsben közel 6800 új vállalat kezdte meg működését, Salzburg tartományban 2316, magában a városban 758. Zömük a szolgáltatások terén működik, ám közülük vélhetően mind több orientálódik a kiemelten fontos export felé.