Az áfacsökkentés a feketemunka visszaszorulása, az adózó vállalkozók, legális munkahelyek megnövekedése mellett hosszabb távon a szakmunkásképzés iránti érdeklődés fokozódását is magával hozhatja - írja a Build & Econ a FIEC (Építési Vállalkozók Nemzetközi Szövetsége) májusi jelentésére hivatkozva.

Az 1999-es rendelkezések szerint (1999. október 22-i 99/85/CE), amelyek hatálya 2005 decemberéig tart, az élőmunka-igényes ágazatokban alkalmazható alacsony áfakulcs (pl. Franciaországban 19,6 helyett 5,5 százalék) azt eredményezi, hogy a felújítás megrendelője a minőség és garancia nélkül elvégzett, kifizetett feketemunkával szemben egy alacsony áfatartalmú számlát (fizetési módot) választhat, amely mögött név, minőség, garancia és adózó vállalkozó áll. Ezzel egy kicsiny "többlet" megfizetése révén a megbízó reális választás elé kerül, az állam pedig több adózó, legális munkavállalót nyer.

Az Európai Bizottság 2005-ben is a növekedés és foglalkoztatás alapvető céljainak megvalósítására összpontosít. Emiatt felülvizsgálta az 1999. október 22-i 99/85/CE áfakulcscsökkentéssel kapcsolatos legfontosabb rendelkezések két célját, amely állandó és minőségi munkahelyek létrehozását célozta meg: a foglalkoztatottság alakulását az élőmunkaigényes ágazatokban (ide számít a felújítási alágazat is), valamint a feketemunka alakulását.

Az 1999-es rendelkezéseket öt országban (Belgium, Spanyol-, Francia-, Olaszország, Portugália) alkalmazták, amelyek konkrét tapasztalata a lakásfelújítás, illetve -javítás kapcsán azt mutatja, hogy a célkitűzések teljesültek: közel 170 ezer állandó munkahelyet tudtak létrehozni. Azokban az országokban, amelyekben alkalmazták ezt a rendelkezést a lakásfelújítási és karbantartási munkálatokra, az 1999-es rendelet meghosszabbítása alapvető kérdés. Annak érdekében, hogy véglegesítsék a rendelkezést, a FIEC kéri, hogy az 1999-es rendelkezés előírásai érvényben maradhassanak egy végleges európai szintű áfarendszer jóváhagyásáig. Továbbá kérik azt is, hogy a rendelet az egyenlő elbánás elvének megfelelően kiterjeszthető legyen minden uniós tagországra (információink szerint a Csehország már kérelmezte ezen 1999-es rendelet alkalmazását).

A FIEC által végzett felmérési tapasztalatok azt mutatták, hogy a meghosszabbítás elmaradása rövid időn belül munkahelyek elvesztéséhez vezethet. Az elemzés alapján közel húszezer háztartás jelzése bizonyítja, hogy a javítási és karbantartási munkálatokkal kapcsolatos korábbi, magasabb áfa visszaállítása nagymértékű veszteséget jelent az ágazatnak. A "normál", 19,6 százalékos áfa visszaállítása esetén a háztartások 47 százaléka nem újítana fel, 10 százalékuk teljesen, 37 százalékuk részben lemondaná az elvégzendő munkákat.

A felújítási tevékenység évente óriási értéket jelent Európában. A világ egyik legnagyobb piacának számító, több mint nyolcmillió főt foglalkoztató európai építési piac 1152 milliárd euró éves teljesítményéből 479 milliárd, azaz az összépítés 42 százaléka felújítási tevékenységhez kapcsolódik (ebből a lakásfelújítás 253, a nem lakás célú magasépítési felújítás 144, a mélyépítési felújítás 81,6 milliárd euró). (VG)