Egyszerre két nagy céges tranzakció is lázban tartja a brit ingatlanpiacot. Május elején a Land Securities bejelentette, hogy 237 millió fontért megvásárolja a Tops Estates Plc.-t. A hónap végén egy ennél sokkal nagyobb ügylet, a Pillar Property Plc. (PP) megszerzését célzó próbálkozások kerültek napvilágra.

A bevételt tekintve második ingatlanfejlesztő társaság, a British Land (BL) Co. szemet vetett a szigetországi kereskedelmipark-tulajdonosok között az első helyen álló, 1,3 milliárd font értékű portfólióval rendelkező PP-re. Utóbbi vezetői elismerték, hogy megkereste a céget a BL, és előrehaladott tárgyalásokat folytatnak, az ár várhatóan 764 millió font lesz.

Május utolsó hetében a végső ajánlati ár (811 millió font) is nyilvánosságra került. A tranzakció nyomán a BL tízmilliárd fontnyi ingatlanportfóliót mondhat magáénak.

Előzőleg a PP erőteljes átalakításba kezdett. A cél, hogy különböző ingatlanalapokba helyezze át a portfóliójában található bevásárlóközpontokat és szakáruházakat. Legnagyobb tulajdonosa jelenleg a GE Pension Trust amerikai nyugdíjalap 22 százalékkal, de a sok kistulajdonos közül kiválik a Prudential Plc. a maga 5,9 százalékával.

Az Európában mértékadónak tartott brit ingatlanpiacon az elmúlt két évben az ingatlanfejlesztők és befektetők toplistájának elején szereplők közül egyre több kerül eladósorba. Tavaly és tavalyelőtt intézményi befektetők és versenytársak kerülgették a Canary Warf Groupot, a Minerva Plc.-t és a Derwent Valley Holdings Plc.-t is. Egyikük sem kelt el, de szakértők szerint a konszolidáció az idén felgyorsulhat, s ennek jele a fent említett két májusi tranzakció is.