Tavaly sem mozdult el történelmi mélypontjáról az irodabérleti díj a balti államokban, úgyhogy az a magyar cég, amely az észt, a lett vagy a litván fővárosban tart fenn irodát, esetleg ezt tervezi, azzal feltétlenül számolhat, hogy ez a költsége egyelőre nem emelkedik. Az első osztályú bérleményekben havonta és négyzetméterenként 13-14 eurót kell fizetni, plusz a 3-4 eurós üzemeltetési költséget.

A három főváros közül egyedül Vilniusban rögzíthettek jelentős, 35 százalékos állománybővülést, miközben a három kis állam közül leggyorsabban fejlődő Lettország fővárosában alig volt valami növekedés - derül ki az Ober House Real Estate most közzé tett összefoglalójából.

A litván fővárosban negyvenezer négyzetméternyi terület került a piacra, így ott jelenleg összesen 148 ezer négyzetméter található, amelynek a túlnyomó részét bérlik. Mivel jó ideje nem volt nagyobb építkezés, az új kínálat szinte azonnal felszívta a keresletet, így a 14 százalékos kihasználatlansági mutató tíz százalékra esett. Ennek következtében stabilizálódtak a bérleti díjak. Csökkenésre legfeljebb jövőre lehet számítani, ha befejezik azt az egy-két beruházást, amelyet tavaly indítottak, s ez által kisebb túlkínálat alakul ki. Érdekes, hogy új irodaházat viszonylag alacsony bérleti díjjal is bevezethetnek, ha éppen úgy diktálja a szükség. Erre jó példa a 2004 májusában befejezett Office Plus projekt, ahol előbérleti szerződésekkel az egész 5500 négyzetmétert több évre bérbe adták, s a díj ott 11-12 euró volt, miközben első osztályú épületről van szó.

Jövő év végéig további ötvenezer négyzetméterrel növekszik a litván irodaállomány. Az eddig is aktív MG Valda cég egy 16 emeletes, 6500 négyzetméteres business centert épít. Az Eika nevű fejlesztő a BC 2-re keresztelt irodatornyot húzza fel, ez a BC 1-hez hasonlóan 6200 négyzetméteres lesz. A Baltikum legnagyobb építőipari vállalata, a Merko az L3 business centert hozza tető alá, 6600 négyzetméterrel növelve az összes kínálatot. (VG)