Cégvilág

Jogsértőnek tartják a Pápai Hús drasztikus leépítési terveit

Bejelentést tett az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőségen a Húsipari Dolgozó Szakszervezete (HDSZ) a felszámolás alatt álló Pápai Hús (PH) Zrt.-nél kilátásba helyezett, drasztikusnak tartott létszámleépítés miatt - értesült a VGO.

Információink szerint a HDSZ azt kéri a főfelügyelőségtől, indítson vizsgálatot az ügyben.

A PH felszámolását végző Vectigalis Zrt. már korábban nyilvánosságra hozta, hogy a társaság valamennyi, 1370 munkavállalójának előzetes értesítést küld a csoportos leépítésről. A Vectigalis ezt azzal indokolta, hogy a PH értékesítése - amely most van folyamatban - megkívánhatja a dolgozók leglább egy részének elbocsátását. Elképzelhető ugyanis, hogy a leendő vevő(k) nem tart(anak) majd igényt valamennyi munkavállalóra. Ezért a felszámoló fel akart készülni arra az esetre, ha az eladáshoz leépítésekre lenne szükség. Úgy tudjuk, a pápai dolgozók már megkapták az előzetes értesítéseket, a tényleges létszámcsökkentést pedig augusztus 2.- december 31. között hajtaná végre a Vectigalis. Valószínűsíthető azonban, hogy a munkavállalók egy részének kell csak felmondani.

A HDSZ szerint a Vectigalis eljárása sérti a Munka Törvénykönyvét (Mt), mert csak azoknak a dolgozóknak kellett volna rendes felmondás előtti értesítést kapniuk, akiktől a felszámoló ténylegesen meg kíván válni. Az érintett munkavállalói körről a munkáltatónak előzetesen döntenie kellett volna. Ezért nem felel meg a "rendeltetésszerű joggyakorlás" Mt-ben rögzített elvének, hogy - pusztán kényelmi okokból - minden munkavállalónak értesítést küldtek - állítja a HDSZ.

A felszámoló eljárása miatt Pápán olyan helyzet alakulhatnak ki, hogy hónapokig, vagy akár fél évig is elhúzódhat a csoportos létszámcsökkentéssel összefüggő munkáltatói felmondás, szemben a néhány napos (legfeljebb egy-két hetes) gyakorlattal - véli a HDSZ. Emiatt a szakszervezet szerint a munkavállalók mindengyikének tartós egzisztenciális bizonytalansággal kell szembenéznie.

Mint ismert, a  hazai húsipar harmadik–ötödik legnagyobb vállalatának számító Pápai Hús Zrt.-nél 2006 decemberében indult felszámolás, miután a Mónos Péter befektető nevével fémjelzett Carnex birodalom húsipari üzletága összeomlott. Korábbi nyilatkozatok szerint a PH tavaly mintegy 23 milliárd forintos árbevételt ért el 100 millió forintos veszteség mellett, de a cég gazdálkodása jelentősen javult a korábbi időszakhoz képest. Ugyanakkor az eredményességet nagymértékben rontotta, hogy a társaság az elmúlt évben mintegy 600 millió forint állami forrástól (költségtérítéstől) esett el, mivel a felszámolás miatt e költségvetési támogatásokhoz nem férhetett hozzá.

Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Carnex Húsipari Dolgozó Szakszervezete Pápai Hús
Kapcsolódó cikkek