A Diagon Kft. már több mint egy évtizede működik együtt a világ egyik legnagyobb diagnosztikai készítményeket gyártó vállalatával, az Abbott-tal. A nagyvállalatok általános nemzetközi gyakorlata az, hogy a kisebb, nemzeti piacokon nem saját vállalataikkal, hanem forgalmazó partnerekkel működnek együtt – így lett a Diagon Kft. az Abbott magyarországi partnere.
 
Az Országos Vérellátó Szolgálat 2003-ban, 2005-ben és idén is közbeszerzési eljárást írt ki az AIDS és a fertőző májgyulladás kimutatására alkalmas tesztek beszerzésére. A korábbi évekhez hasonlóan, az idei évben is az Abbott tesztjei nyerték meg a tendert – nemzetközi versenyben – mely közbeszerzési eljárás jogszerűségét mi sem mutatja jobban, mint hogy egyetlen jogorvoslati kérelem sem érkezett a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.
 
A Magyar Nemzet és a Hír Televízió tudósításaikban arról adtak tájékoztatást, hogy a magyar államot „700 millió forintos kár érte”.
 
Valótlan a Magyar Nemzet és a Hír Televízió azon állítása is, mely szerint Ausztriában olcsóbbak ugyanazok a tesztek, amelyekre most közbeszerzést írtak ki. Az említett médiumok ugyanis arról nem írtak, hogy a tesztek szállítása mellett milyen logisztikai, garanciális és egyéb szolgáltatások képezik részét az árnak, illetve egy forintban három éves időtartamra garantált árat hasonlítottak össze egy euróban megadott árral, egy olyan időpontban, mikor az euró/forint árfolyam a legalacsonyabb volt. Így a két médium két tartalmában és devizanemében különböző ajánlatot hasonlított össze, és az alapján vont le közgazdaságilag értelmezhetetlen, hamis következtetéseket.
 
Felmerül a gyanú, hogy az említett médiumok tudatosan tájékoztatják félre a közvéleményt, és a valódi céljuk az, hogy eltereljék a figyelmet arról az ipari kémkedési ügyről, amelynek érintettjei cégünk volt alkalmazottai - jelenleg pedig versenytársunk, a Diachem Kft munkatársai -, és amelynek kapcsán nyomozás folyik. Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy az ilyen típusú valótlan híresztelések és sugalmazások nem befolyásolják a nyomozóhatóságok munkáját, és nem alkalmasak arra, hogy félrevezessék a közvéleményt - zárul a közlemény.