Cégvilág

A kórházi "szentek" nem fizetnek, a fővárosnak kellene az gyönyörű őspark

A szeptember 30-án megszűnő Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) pénzügyi mérlegébe tetemes hiány kerülhet, mivel a Tündér-hegyen lévő részlegét csak elméletben vette át az egybeolvadt Szent István és Szent László Kórház.

Az OPNI tündérhegyi részlegének hatvanágyas osztályán 29 dolgozóval jelenleg is folyik a gyógyítás. A feladatot ugyan papíron átvette a Szent István és Szent László kórház, így ide kerül a tb-apanázs, ám ők nem továbbítják azt, ezért mára közel 300 milliós vesztesége van az intézetnek. A huza-vona fő oka, hogy a fővárosi önkormányzat a feladat átvétele mellett igényt tartana a tündérhegyi ősparkra és a rajta lévő építményre, ám az az állam tulajdona.

Tetézi az OPNI adósságát az intézettel korábban tíz évre, diagnosztikai vizsgálatokra szerződött cég is, mivel a bezárás miatt 2-2,5 milliárd haszontól esett el, és perel. Egyéb terhek is csökkentik az OPNI értékét: mert ugyan „a macskás hölgyet” – ő az intézet korábbi betege volt, de a kiürített épületbe éjszakánként beosonva a pincétől a padlásig kirakta kedvencei eledelét – sikerült a rendőrségnek elkapnia, ám a telken lévő két épületben több család lakik, s itt található a budai régió egy részének víztárolója is.

A három bezárt fővárosi kórház - Sváb hegyi gyermekkórház, Országos Gyógyintézeti Központ, OPNI - jogutódja az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) végezte el az ingóságok lajstromba vételét, megőrzését, s a betegdokumentáció kezelését. Ez utóbbiak egyelőre az EKI Kiskunlacházán lévő raktárába kerül, de hamarosan megkezdik az ágazat dokumentációs központjának építését Budapesten, ide kerül majd az összes betegadat. Az építési engedélyezés már folyik, s a jövő évi költségvetésből 800 millió forintot remél e célra Kárpáti Zsuzsanna, az EKI főigazgatója.

A Országos Gyógyintézeti Központot (OGYK) megszüntető okiratra október 30-án kerül pecsét, dolgozóit átvette a volt honvédségi kórház, ám Daróczi úti kutatólaboratóriumának feladatait hiába vette át az Országos Vérellátó Szolgálat, a volt munkatársak tovább használják a labort, így még most is százmilliós rezsiszámlákat kell kiegyenlíteni az EKI-nek. Az OGYK ingóságai 15-én kerülnek kalapács alá – mondta el Kárpáti Zsuzsanna

OPNI adósságok kórházbezárások
Kapcsolódó cikkek