A munkaviszony alapján a dolgozónak meghatározott pénzbeni juttatás a munka fejében jár, és elnevezésére tekintet nélkül munkabérnek minősül – mondta a Legfelsőbb Bíróság ebben a jogvitában.
Az ügy felperese főkönyvelőként állt alkalmazásban, majd ügyvezetőként tevékenykedett. Munkaszerződése szerint munkabér és tiszteletdíj illette meg. Amikor munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt, a cég csak a munkabérként rögzített összeget vette figyelembe a végkielégítés megállapításánál. Azt állította, hogy a tiszteletdíj nem tartozik a végkielégítésbe. Az érintett a munkaügyi bírósághoz fordult, amelynek álláspontja az volt: a felek különbséget tettek a munkabér és a tiszteletdíj között, az utóbbi a vezetői tisztségért járt. Az a körülmény, hogy a tiszteletdíjból is vontak le egészségbiztosítási, illetve nyugdíjjárulékot, valamint szja-előleget, nem jelenti azt, hogy e juttatás a munkabér része – szögezte le a bíróság. A másodfokú fórum másként ítélte meg az ügyet. Mint kifejtette, a tiszteletdíj is a munkavégzés ellenértéke. A munkaszerződés ugyan két részre bontja a díjazást, ám nem annak elnevezése, hanem a tartalma fontos. A tiszteletdíjat a végkielégítés során figyelembe kell venni.
A cég vitatván a jogerős ítéletet, az LB-től kért felülvizsgálatot. Azzal érvelt, hogy a tiszteletdíj a munkabéren felüli külön juttatás, nem a munkabér része, így az átlagkereset-számítás alapját sem képezheti. Az LB nem találta alaposnak a kérelmet. Rámutatott: a bizonyítékok szerint a felek a vezető tisztségviselői feladatok ellátására külön jogviszonyt nem létesítettek, a felperes a teendőit a munkaszerződésben foglaltak szerint látta el. Igaz, hogy a tiszteletdíjból történő járuléklevonások, a személyi jövedelemadózás még nem jelentik azt, hogy a tiszteletdíj a munkabér része. Az sem volt megállapítható, hogy a vitás összeg a felperest nem a munkaszerződésben rögzített kötelezettség ellátásáért illette meg. Utalt a jogerős ítélet arra, hogy ha a munkaviszony alapján a munkavállalónak meghatározott juttatás a munka fejében jár, akkor az – elnevezésére tekintet nélkül – munkabér – hangsúlyozta az LB. KK