Önmagában nem jelenti a felmentés rendeltetésellenességét, ha az adott intézmény és a fenntartó önkormányzat együttműködik azért, hogy a létszámleépítés szakszerű legyen – figyelmeztetett a Legfelsőbb Bíróság a következő jogvitában.
Az ügy tanár felperesétől létszámleépítés miatt vált meg az iskola. A munkaügyi bíróság szerint az intézkedés jogellenes volt, ezért kötelezte a munkáltatót, fizesse ki a felperesnek hathavi átlagilletményét, valamint az addig elmaradt bérét. Az igazságszolgáltató fórum bizonyítási eljárást folytatott le, és arra jutott, a gyermeklétszámmal összefüggő tanulócsoport- és óraszámcsökkentés alapján a fenntartó önkormányzat képviselő-testülete az iskola létszámkeretét egy fővel mérsékelte, azaz a felmentés indoka valós – hangsúlyozta a bíróság. Ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy maga az intézkedés törvénybe ütközik, mivel a munkáltató úgymond kikényszerítette a létszámleépítésre vonatkozó képviselő-testületi határozatot, kifejezetten azért, hogy megfelelő jogi hátteret biztosítson a felperes menesztéséhez.
Az iskola fellebbezett, s a másodfokú bíróság az elsőfokú ítélettel ellentétesen döntött: elutasította a tanár keresetét. A tényállás további vizsgálatával megállapította: a felmérések alapján – a csökkenő óvodáslétszámra figyelemmel – egyértelmű volt, hogy egyre kevesebb lesz a tanuló. Kiderült az is, a felső tagozatban bizonyos szinteken a korábbi két osztály helyett már csak egy indult, valamint, hogy a várható központi költségvetési támogatás kevesebb lesz, így csak egyetlen napközis csoportot indíthatnak. A polgármester felhívta az iskolaigazgatót, hogy a szaktantárgyak ellátásának biztosításával tegyen javaslatot a tanári létszám csökkentésére. Az egyeztetések után – egyebek közt azért is, mert a felperesi szakok elláthatók voltak a többi pedagógus végzettségével – született határozat a tanár elküldéséről.
A tanár az LB-hez fordult felülvizsgálatért. A legmagasabb ítélkező fórum azonban nem találta jogsértőnek a másodfokú ítéletet. Hangsúlyozta: önmagában az iskolának és a fenntartó önkormányzatnak a létszámleépítés szakszerűsége érdekében történő együttműködése nem jelenti azt, hogy a felmentés rendeltetésellenes. Ha az intézménnyel egyeztetett fenntartói döntés konkrét munkakört érintő létszámcsökkentésről rendelkezik, az ezzel indokolt felmentés jogszerű – mondta ki az LB és hatályában fenntartotta a jogerős ítéletet. KK