A tartalékállományba helyezést követően a munkáltatót nem terheli kötelezettség a megüresedett álláshely felajánlására, ezért – figyelemmel arra is, hogy az állásról tudott – a köztisztviselő erre jogot nem alapíthat – mondta ki a Legfelsőbb Bíróság (LB) a következő jogvitában.
Az ügy felperese egy polgármesteri hivatalban végzett építéshatósági munkát. A település önkormányzata úgy határozott, hogy e területen egy fővel csökkenteni kell a létszámot, és ennek áldozata a felperes lett. Döntöttek a felmentéséről, mentesítették a munkavégzés alól és tartalékállományba helyezték. Időközben az érintett területen egy másik köztisztviselő jogviszonya közös megegyezéssel megszűnt. A felperest nem tájékoztatták erről, a szabad státust a BM közszolgálati nyilvántartásának nem jelentették be, a munkakört két napilapban meghirdették. A kiírt pályázatról a felperes tudomást szerzett, de arra nem jelentkezett.
Ehelyett a munkaügyi bírósághoz fordult, amely helyt adott a keresetének. Álláspontja szerint a közszolgálati nyilvántartáson keresztül történő munkahelykeresés akkor aktuális, ha a munkáltató szervezetén belül nincs felajánlható munkakör. Ez a tartalékállomány idején nemcsak a nyilvántartást terheli, hanem a munkáltatót is. Az alperes a megüresedett állást nem ajánlotta fel a felperesnek, a központi nyilvántartónak pedig nem jelentette be, ezáltal megszegte munkáltatói kötelezettségét.
A másodfokú bíróság viszont úgy ítélte meg: a hivatal kellően bizonyította, hogy a felmentés kiadása előtt a felperesnek felajánlható munkakörrel nem rendelkezett. Az üresedés akkor történt, amikor az érintett már csak a központi adatbázis segítségével helyezkedhetett el. A tartalékállományban lévő köztisztviselőt egyetlen hivatal sem köteles visszavenni – mutatott rá a bíróság.
A felperes az LB-hez benyújtott felülvizsgálati kérelmében egyebek között arra hivatkozott, hogy a hivatal az állást akkor hirdette meg, amikor ő még dolgozott. Az LB azonban nem találta megalapozottnak érveit. Kifejtette: a bizonyítási eljárásban az alperes kellően igazolta, hogy a felmentés közlésének időpontjában nem volt a felperes képzettségének és besorolásának megfelelő üres munkakör. A köztisztviselőnek módja lett volna jelentkezni a meghirdetett állásra, de ezt elmulasztotta. Tartalékállomá-nyára figyelemmel pedig a hivatal valóban nem volt köteles elhelyezni a felperest – hangsúlyozta az LB. KK