Cégvilág

Telekrendezési gond miatt áll az öt milliárdos beruházás

A szokásos egy hónap helyett már nyolcadik hónapja várja a SYMA Sport- és Rendezvényközpont a zuglói önkormányzat építésügyi hatóságának engedélyét, amely alapján elindulhatna a már régóta várt 4-5000 fő befogadására is alkalmas, multifunkcionális kongresszusi központ kivitelezése.

Az 5 milliárd forintos beruházás, amely állami illetve önkormányzati források bevonása nélkül 2010 májusára valósulna meg, akár évi 8-10 milliárd forint többlet adóbevételhez juttathatja a kerületet illetve az országot – mondta Szántó Andrást, a SYMA + SD Kft. tulajdonos ügyvezető igazgatója aki hozzátette, minden más szakhatósági engedélyezési folyamat és bírálat már pozitívan lezárult.

A 4-5000 fő befogadására alkalmas, multifunkcionális SYMA Kongresszusi Központ a jelenlegi SYMA Sport és Rendezvényközpont mellett, azzal egybenyitva készülne el, a lebontásra váró Körcsarnok helyén. A tervek kongresszusi és sportszakértők bevonásával készültek, és figyelembe vették a hasonló adottságú külföldi létesítmények tapasztalatait, jelenleg az építkezés elkezdéséhez szükséges engedélyekre várnak.


Szántó András tájékoztatása szerint a beruházás indítását megakasztotta egy egyszerű telekrendezési eljárás, amelynek során az állami tulajdonban levő Népstadion és Intézményei (NSI), illetve a XIV. kerületi önkormányzat kezelésében levő közterület kapcsán kell egy nem jelentős méretű terület sorsát rendezni, amely ráadásul egyáltalán nem érinti a tervezett kongresszusi központ alapterületét.

Az üggyel kapcsolatban Lochné Jármay Paula, a XIV. kerületi önkormányzat építésügyi szakhatóságának vezetője elmondta: "A 2008. április 28-án benyújtott tervdokumentáció nem tisztázott minden körülményt, nem felelt meg több előírásnak és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Építésügyi és Építési Főosztály Központi Építészeti-Műszaki Tervtanácsa a tervdokumentációt engedélyezésre nem javasolta.

„az engedély kiadását a hatóság nem tudja tervezni, ez mindig a Beruházó együttműködésétől függ, azon, hogy a  felmerült problémák milyen gyorsan kerülnek tisztázásra, milyen gyorsan nyújtják be a szükséges dokumentumokat és javítják a terveket. A tervek javításának mélységétől függően sokszor a szakhatóságoktól újra szakvéleményt kell kérni, mely az eljárás időtartamát tovább növelheti.”

Szántó András szerint a másodfok valóban új eljárásra kötelezte az önkormányzatot, melynek oka egyrészt az volt, hogy elsőfokon jogellenesen jártak el, amikor nem várták meg a szakhatóságok véleményét – melyek kivétel nélkül pozitívak voltak. Másrészt a terület rendezését célozta meg a másodfokú ítélet, amely viszont a leendő kongresszusi központ területét nem érinti.

Az engedély csúszása miatt ugyanakkor a turisztikai és rendezvényszervező szakma által nagyon várt SYMA Kongresszusi Központ is meghiúsulhat. Infomációink szerint amennyiben idén nem születik meg az engedély, a beruházó az építéstől eláll, és a jövőbeni fejlesztéseket is más városba viszi, melyről tárgyalások is folynak – zárul a SYMA közleménye.

SYMA Körcsarnok beruházás Kongreszusi Központ sportcsarnok
Kapcsolódó cikkek