Felülvizsgálat. A köztisztviselői, illetve ügykezelői besorolás alapja a tevékenység jellege és nem az iskolai végzettség – mutatott rá a Legfelsőbb Bíróság (LB) a következő ügyben.
A jogvita szenvedő alanya a mezőgazdasági termelők agrártámogatásának igénybevételével összefüggő adatszolgáltatást végezte, és a számítógépes nyilvántartással kapcsolatos feladatokat látta el ügykezelői munkakörben. Munkáltatója létszámcsökkentés miatt felmentette. Az érintett a munkaügyi bírósághoz fordult. Az igazságszolgáltató fórum jogellenesnek találta a felmentést, mert megállapítása szerint az felmondási tilalomba ütközött. Egyidejűleg kötelezte a munkáltatót, hogy a felperest – két évre visszamenőleges hatállyal – magasabb besorolási osztályba és fizetési fokozatba, főelőadói munkakörbe helyezze át. A bíróság azért adott helyt az ez irányú kérelemnek, mert meglátása szerint a besorolásnál nem a munkavégzés jellege, hanem az iskolai végzettség az irányadó. Így a középiskolai végzettségű felperes illetményét főelőadóként s már eredetileg is a magasabb besorolás alapján kellett volna megállapítani – mondta ki az ítélet.
A másodfokú bíróság egyetértett a felmentés jogellenességével, azonban nem osztotta a besorolással kapcsolatos elsőfokú álláspontot. A köztisztviselő és az ügykezelő jogszabályi fogalmának egybevetésével megállapította, hogy a munkáltató helyesen sorolta be az ügykezelőt, mert a megkülönböztetés alapja a tevékenység jellege, nem pedig az iskolai végzettség.
A jogerős döntés ellen a felperes felülvizsgálati kérelemmel élt az LB-hez. Egyebek közt előadta, hogy fizetés nélküli szabadsága alatt az őt helyettesítő munkatársát, továbbá a hivatalvezető titkárnőjét is köztisztviselőnek sorolták be, holott nekik sem volt magasabb iskolai végzettségük. Ezzel pedig munkáltatója megsértette az egyenlő bánásmód követelményét. Az igényelt besorolás alátámasztásaként leírta munkaköri feladatait, amelyek a szükséges kimutatásoktól a falugazdászok számláinak formai ellenőrzéséig terjedtek.
Az LB nem találta alaposnak a kérelmét. Megerősítette a jogerős ítéletet, miszerint a tevékenység jellege határozza meg a besorolást. Hozzátette: a részletezett felperesi feladatok nem támasztották alá azt, hogy érdemi ügyintézői feladatokat látott volna el. Elutasította az egyenlő bánásmód megsértésére vonatkozó felperesi állítást. A közszolgálati jogviszonyban álló személyt a reá irányadó törvényi feltételek, nem pedig a másik közszolgálati jogviszonyban állóval való összehasonlítás alapján kell besorolni – hangsúlyozta az LB. KK