Cégvilág

A francia áramszolgáltató visszavág Buffettnek

Az Éléctricité de France (EdF) közölte: ajánlatot tesz az amerikai Constellation Energy felére, kihívva ezzel a cég egészének átvételét célzó Warren Buffettet.

Az AP információi szerint az EdF 5.4 milliárd dollárt ajánl a Constellation Energy  atomenergia szektorban működő 50 százalékáért. Az állami irányítású, francia vállalat októberben már megpróbálta az egész céget megvásárolni, de kénytelen volt meghátrálni.

Most egy hat-kilenc hónap alatt végbemenő üzlet során 1 milliárdos tőkeinjekciót juttatna a Constellationnek és opciót arra, hogy az amerikai vállalat neki adja el 2 milliárd dollárért a nem nukleáris termelőegységeit. A Constellation öt atomreaktort működtet az Egyesült Államokban, a nukleáris energia teljes, 8 700 megawattos kapacitásának 61 százalékát teszi ki.

A befektetők láthatóan aggódnak az EdF és Warren Buffett között esetlegesen kialakuló csatától, mert a francia bejelentés hírére 6.2 százalékkal csökkent a Constellation részvényeinek értéke.

A vállalat kedden már azt is közölte, hogy csődvédelmet kért volna, ha nem kap a Buffett érdekeltségében tartozó MidAmericantől 1 milliárd dollárnyi gyorssegélyt. Az amerikai milliárdos szeptemberben tett ajánlatot az egész vállalatra.

EdF Buffet Constellation Éléctricité de France áramszolgáltató nukleáris
Kapcsolódó cikkek