Cégvilág

"A Microsoftnak annyi"

Keith Curtis több mint egy évtizeden keresztül dolgozott a Microsoftnak, ám 2004-ben kilépett. Most megjelent könyvében kijelenti: a nyílt forráskódú szoftvereké a jövő.

Keith Curtis 1993-tól 2004-ig dolgozott a Microsoftnál és most After the Software Wars (A szoftver háborúk után) című könyvével jelentkezik. A mű a Lulu.comról tölthető le, a weboldal a saját könyvüket kiadó szerzők és elektronikus olvasók találkozási pontja.

A szerző véleménye szerint a Microsoftnak hosszú távon "annyi", mivel a jövő a nyílt forráskódú szoftvereké, aminek az óriáscég mindig is ellenállt. Hiába fogadta be a szabadon felhasználható programok ötletét az I.B.M. vagy az Apple, a Microsoft csak kisebb engedményeket tett, azzal érvelve, hogy összességében jobban megéri megvásárolni a szoftvereket – írja a New York Times.

Curtis egy programozó logikájával vezeti le, hogy a XXI. század a nyílt forráskódú szoftvereké, mivel ezek hasznosítják a társadalom közös tudását, legyen szó akár űrutazásról, akár mesterséges intelligenciáról.

"A gyorsabb technológiai fejlődés kulcsa a szabadon felhasználható szoftver. Az ingyenes és a "fizetős" programok közötti különbség olyan, mint a tudomány és az alkímia eltérése. A tudomány korszaka előtt az alkimisták őrizték titkaikat, hogy csak ők részesülhessenek a haszonból" – fejti ki Curtis.

A programozó húsz évesen csatlakozott a Microsofthoz, ahol a Windows, az MSN és az Office szoftvereken dolgozott. Saját bevallása szerint azért hagyta el a céget, mert már untatta a munkája, mint mondta: sokkal kevesebbet tanult a tizenegyedik évben, mint az elsőben.

Ugyanakkor nem keserűséggel gondol vissza a Microsoftra, ahol sokat tanult, jól keresett és néhány briliáns elme mellett dolgozott. "Mint sok más dolog az életben, ez is jó volt, amíg tartott".

nyílt forráskódú könyv Microsoft
Kapcsolódó cikkek