Cégvilág

Titkos pártiratok, drága műkincsek a bezárt kórház pincéiben

A bezárt fővárosi kórházak sorsát intéző EKI titkos pártiratokat, értékes műalkotásokat talált a fővárosi, Szabolcs utcai OGYK pincéiben. A gazdag könyvtár sorsásról még nem döntöttek.

Titkosított MSZMP-s és fideszes pártdokumentumokra bukkantak a bezárt Szabolcs utcai Országos Gyógyintézeti Központ (OGYK) pincéiben, mondta el a kórház felszámolását végző Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója. Egy felbecsülhetetlen értékű műalkotást és eldugott XVII. századi köteteket is találtak az intézményben. Számos törvény és rendelet szabályozza, hogy az EKI hogyan járjon el a bezárt kórházak ingóságaival, azonban egy sem ad útmutatást, mit tegyen az intézet ezekkel a titkosított pártdokumentumokkal. Kárpáti Zsuzsa főigazgató így egyelőre nem tudja, mi lesz az iratok sorsa.

Az OGYK egyik épületének ólomüvegablakát az ismert üvegfestő művész Róth Miksa tervezte. A nagy értékű ablakot többen szerették volna megszerezni, de mint a bezárt intézmények vagyonáért felelős EKI főigazgatója úgy döntött, a műalkotást egyelőre az intézet egyik raktárában helyezteti el. Kárpáti Zsuzsa szeretné, ha a későbbiekben létrejövő intézmény, az Egészségügyi Dokumentációs Központot díszítené majd. Más "kincsekre" is bukkantak az OGYK felszámolása közben. Így például a kórház könyvtárában, bezárt fiókok mélyén olyan 1600-as években nyomott köteteket találtak, amelyeket még az OGYK elődjének, a zsidó kórháznak adományoztak olyan személyek, akik később a holokauszt áldozatai lettek.

 A központ könyvtárát és különösen ezeket az értékes orvosi könyveket szintén többen szeretnék megszerezni, jelenleg a rabbiképző tart rájuk igényt. Az EKI azonban csak abban az esetben szeretné átadni ezeket, ha garanciát kapnának: kutathatóak és megtekinthetőek lesznek ezek az orvostörténeti emlékek.

Korábbi részletek itt olvashatók

Kárpáti Zsuzsanna OGYK
Kapcsolódó cikkek