Cégvilág

A volt közlekedési miniszter "kapta meg" a Vértesi Erőművet

A Vértesi Erőmű Zrt. hétfői rendkívüli közgyűlésén visszahívták Gálos Tibor vezérigazgatót és helyére Szabó Pál, volt közlekedési, hírközlési és energiaügyi minisztert választották - közölte a sajtóval hétfőn a tulajdonosi jogokat gyakorló MVM Zrt. kommunikációs vezetője, aki az MTI kérdésére elmondta: az intézkedés nem érinti az erőmű tervezett privatizációját.

A Vértesi Erőmű vezetésében történt személycserék indoka, hogy a vállalatnál át kell gondolni az erőműtársaság magyar energiarendszerben betöltött szerepének megváltozását és érvényre kell juttatni az ehhez szükséges irányítási szemléletet - tette hozzá Tringer Ágoston. Az erőmű Magyarország második legnagyobb szénbázisú erőműve és jelentős mértékű biomassza-tüzelésre is alkalmas. Szabó Pál korábban miniszterként kijelentette, hogy a megújuló primer energiával történő áramtermelést az eddig 51 százalékos megújuló arány helyett már 30 százalékos aránynál támogatni fogják, az erre vonatkozó rendelet előkészítése "ütemesen" halad. Ez a Mátrai- és a Vértesi Erőműveknek is lehetővé teszi a támogatás igénybevételét.

A Vértesi Erőműben van Magyarország egyetlen mélyművelésű bányája, ahol 2018-ig van elegendő gyengébb fűtőértékű energetikai hasznosítású szén. Jelenleg évi 1,2 millió tonna szenet hoznak felszínre. A társaság 2.100 foglalkoztatottja közül 1.400 bányász. A társaság a zöldenergia termeléssel biztosítja a csökkenő széndioxid kvóta ellenére a széntermelés szinten tartását. A kazánokban a tüzelőhő harminc százalékáig megújuló energiahordozókat égetnek, faaprítékot, szalmát, kínai nádat és egyéb anyagokat. A korábbi tájékoztatás szerint 2008 végére az erőmű mind a négy blokkja alkalmas lesz bioenergia termelésre, miután a végéhez közeledik a mintegy négymilliárd forint ráfordítással megvalósult zöldprogram, azonban a Márkushegy II. elnevezésű területen megkezdődtek a kutatások a környék további szénvagyonának felmérésére is.

Az MVM közgyűlésén a tulajdonosok hozzájárultak ahhoz, hogy a Vértesi Erőmű eladásáról szóló adásvételi szerződés zárását 2008. december 31-ig meghosszabbítsák. A korábbi tájékoztatás szerint az erőműtársaság 98,18 százaléknyi részvényét a Kapolyi László nevével fémjelzett System Consulting veszi meg a 2008 májusában aláírt szerződés alapján. Az ügyletet a Gazdasági Versenyhivatal szeptemberben jóváhagyta.

vezérigazgató Vértesi Erőmű szabó pál
Kapcsolódó cikkek