Cégvilág

Mennyit emészt fel a Google keresés? Szorozza be 200 millióval

Két keresés a Google honlapján annyi széndioxid keletkezésével jár, mint felforralni egy teáskannát - derült ki a Harvard Egyetem kutatásából.

Alex Wissner-Gross amerikai fizikus kutatásokat folytatott annak érdekében, hogy kiderítse mekkora környezeti hatása van a Google keresésnek. Egyes fizikusok aggodalommal tekintenek az információ technológia (IT) környezeti hatásaira. Egy friss tanulmányból az derül ki, hogy globálisan az IT-szektor annyi üvegházhatású gáz termelt, mint az összes légitársaság összesen.

Wissner-Gross tanulmánya rámutat, hogy egy tipikus Google keresés közel 7gramm széndioxidot termel. A második keresés esetén ez a szám már a duplájára növekszik, ez a mennyiség pedig már megegyezik egy elektromos teafőző által generált széndioxiddal.

A harvardi tanulmány szerint a kibocsátás a Google világszerte kialakított adatközpontok számítógépeinek káros környezeti hatása. A fizikus elmondása szerint a keresőmotor gyors találatot ad minden esetben, ám ez annak köszönhető, hogy egy időben számos adatközpontot használ kereséskor, ezzel még több széndioxidot kibocsátva, mint néhány versenytársa - olvasható a BBC Online kiadásában.

Wissner-Gross kutatása rámutat, hogy 0,02 gramm széndioxidot termelünk, minden egyes online töltött percben. Ez nem egyáltalán nem hangzik soknak, viszont szakértők napi 200 millióra teszik az internetes keresések számát.

ICTPress-->

Wissner-Gross harvard Google
Kapcsolódó cikkek