Cégvilág

Nabucco - Mindenki egyetért, de vannak jogi problémák

A Nabucco-csúcstalálkozó minden résztvevője elkötelezett a projekt mellett, a magyar miniszterelnök szerint a program akkor lehet sikeres, ha az unió a költségvetéséből legalább 200-300 millió euróval támogatja.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot (EBRD) és az Európai Beruházási Bankot (EIB) bátorítania kell, hogy hitellel szálljanak be a Nabucco projekt finanszírozásba – mondta a miniszterelnök a mai csúcstalálkozón.

Philippe Maystadt, az Európai Beruházási Bank elnöke elmondta, a projekt akár 25 százalékát is hajlandóak finanszírozni a készülő kormányközi megállapodás minőségétől függően. Thomas Mirrow, az EBRD elnöke közölte, elvben készek részt vállalni a finanszírozásában, de látni szeretnék az aláírt kormányközi megállapodást, és a beruházásokkal kapcsolatos szerződéseket. A csővezeték költsége a legújabb számítások szerint elérheti a 9-10 milliárd eurót.

Andries Piebalgs, az unió energiaügyi biztosa elmondta, március végére el kell készülnie a Nabuccóval kapcsolatos kormányközi megállapodás végleges szövegének.

Májusban már konkrét válaszokat kell adni a kérdésekre, mert ha nem, akkor veszélybe kerülhet a projekt. Hozzátette, a projekttel kapcsolatban vannak még jogi problémák, ám ahhoz, hogy ezek megoldódjanak, az érintett tagállamoknak uniós szintre kell átadniuk szuverenitásuk egy részét.

Mirrow Nabucco Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank EBRD Európai Beruházási Bank Maystadt Piebalgs
Kapcsolódó cikkek