Cégvilág

Senki többet - Jelentős leépítésre készül a Christie's

A legrégebbi brit aukciós ház mintegy kétszáz embert bocsát el londoni központjából, ez az alkalmazottak negyede. A Christie’s bezárta South Kensington-i bor részlegét és New York-i irodáját is karcsúsította.

A Christie’s 20-30 százalékos eladás csökkenésre számít, ezért londoni alkalmazottainak 20-25 százalékát fogja elbocsátani – tudósít a The Times. A leépítés elsősorban a középszintű munkatársakat érinti, 30 friss diplomás, ösztöndíjas munkatárstól is búcsúzik Nagy-Britannia legrégebbi aukciós háza.

A cég bezárta South Kensigntonban található borászati részlegét. A leépítés a tengerentúlt is érinti: a New York-i központ különböző részlegeiből eddig nyolcvan alkalmazottat küldtek el. A Christie’s bevételének legfontosabb összetevője a kortárs alkotások eladása. Csakhogy a modern műremekeket gyűjtő orosz oligarchák veszteségeket szenvedtek a válság miatt. A cég tavaly az aukcióra bocsájtott tárgyak 57 százalékát tudta értékesíteni, szemben a 2007-ben elért 81 százalékával.

A Christie’s 43 országban van jelen és 2 100 embert foglalkoztak. Magánkézben lévő vállalat lévén nem kötelességei veszteségeiről jelentést tenni. Ugyanakkor felröppentek a hírek, hogy a tulajdonos, François Pinault (aki többek között a Gucci, az Yves Saint Laurent és a Château Latour márkák tulajdonosa is) eladná az aukciós házat. Az értesülést az illetékesek tagadták.

A cég legnagyobb riválisa, az amerikai Sotheby’s sem válságálló: a bejelentés szerint a leépítésekkel 7 millió dollárt takarít meg a New York-i székhelyű vállalat.

Sotheby's aukció Château Latour Christie's Yves Saint Laurent
Kapcsolódó cikkek