Cégvilág

Ismét demonstrálhatnak a tejtermelők

Újabb demonstrációkat helyeznek kilátásba a tejtermelő vállalkozások, mivel az elmúlt év vége óta nem javult a helyzet a hazai tejpiacon - hangzott el a szövetkezeti érdekképviselet mai ülésén.

 A rendkívül nyomottnak tartott, 45-65 forintos literenkénti felvásárlási árak továbbra is veszteséget hoznak a gazdálkodóknak. Elképzelhető, hogy a magyar termelők az esetleges tiltakozó akciókat összehangolják a szlovák és a cseh gazdálkodók hasonló kezdeményezéseivel.

A termelők az FVM koordinálásával zajló élelmiszerkódex-tárgyalásokat - amelyeknek szigorúbb korlátok közé kellene szorítaniuk az üzletláncokat - időhúzó jellegűnek és pr-színezetűnek ítélik, ezért az egyeztetések azonnali lezárását sürgetik. Szorgalmazzák azt is, hogy a kormány vonja ki (vásárolja fel) a belföldi tejfelesleget a piacról, illetve hirdesse meg az év elején bejelentett, 2,5 milliárdos stabilizáló intézkedéscsomagját, amely a mai napig késik. Emellett a vállalkozások követelik, hogy a kabinet azonnali hatállyal kezdeményezze Brüsszelben az illetékes szabályozási bizottság összehívását a tejágazati gondok uniós szintű rendezése érdekében.

tejtermelők demonstráció felvásárlási árak
Kapcsolódó cikkek