Cégvilág

Karcsúsítanak az aukciósházak

Létszámcsökkentésekkel, egyes részlegek összevonásával, a bérek befagyasztásával vagy csökkentésével és egyéb kiadásaik lefaragásával igyekeznek alkalmazkodni a világ vezető aukciósházai a műkincspiac gyengüléséhez.

Összevonja régi festményekkel, régi rajzokkal illetve 19. századi festményekkel foglalkozó részlegeit a Christie''s, és ezentúl közös aukciókat szervez ezekből a témakörökből. (Ezen néha magyar festmények is előfordulhatnak; az elmúlt években például Benczúr Gyulától szerepelt jelentős alkotás a 19. századi árverésen.)

Az aukciósház alapvetően stratégiai megfontolásokkal indokolja a döntést, de Matthew Paton szóvivő elismerte, hogy bizonyos mértékű létszámcsökkentés is kíséri az összevonást. Konkrét számokat nem árult el, és - tekintve, hogy a Christie''s nem tőzsdei cég - hivatalos közlés később sem várható. Márciusban 2100-an dolgoztak világszerte a Christie''s irodáiban.

Eddig külön-külön aukcionálta a cég az 1800 előtt készült festményeket, az ezen időszakból származó rajzokat és sokszorosított grafikákat, illetve a 19. századi - az impresszionistákat megelőző - képeket. A következő, júliusi árverésen azonban már együtt szerepelnek ezek a tárgyak, így például ifjabb Pieter Brueghel 1600 körül készült festménye és a francia klasszicista mester, Jean-Auguste-Dominique Ingres ceruzarajzai. (Az orientalista képeket továbbra is külön kezelik; ezek ugyan a 19. századi kategóriába sorolhatók, de a keleti tematika miatt a vásárlóközönség nagyon eltérő a többitől.)

Richard Knight és Nicholas Hall, az újonnan létrehozott "mega-részleg" vezetői szerint az elmúlt időszakban jelentős átfedés volt ezen területek vásárlóközönsége között. A régi festményaukciók forgalmának több mint negyedét olyan vevők tették ki, akik 19. századi képeket is vásároltak. Egy régi képekkel foglalkozó londoni kereskedő, Charles Beddington azonban ezt túlzásnak tartja: szerinte élesen elkülönül ezen területek közönsége, így egyértelműen a spórolás vezérelte az összevonást. A Christie''s forgalma tavaly 11 százalékkal maradt el a 2007-es csúcsévtől, és az idén további jelentős gyengülés várható.

A másik vezető aukciósházat, a Sotheby''s-t is takarékoskodásra kényszeríti a piac gyengülése. A korábban bejelentett 15 százalék után további 5 százalékos létszámleépítést tervez a cég, ezen felül lefaragják a marketingkiadásokat, a bérkeretet és egyéb adminisztratív kiadásokat. A vezető alkalmazottak fizetését legalább tíz százalékkal csökkentik. A cél az, hogy összességében 160 millió dollárral csökkentsék az idei kiadásokat 2008-hoz képest. Az aukciósház részvényeinek árfolyama egyébként 63 százalékkal csökkent az év eleje óta, ami nem csoda, hiszen az aukciók csökkenő forgalma miatt a cég sokkal kisebb osztalékot tud fizetni, mint korábban.

festmények aukcióssházak Christie's
Kapcsolódó cikkek