Cégvilág

A számvitelt is érinti a forintárfolyam - Hogyan tervezzünk?

Komoly gondokat okozhat az üzleti év lezárásakor, ha a komplex – többek között egyes határidős, fedezeti vagy lízing- – ügyletek esetében, vagy cégvásárlások után a vállalatvezetés nem tekinti át azok beszámolóra gyakorolt hatásait.

A vállalatok jelentős része – részben a világgazdasági válság hatására – egyelőre közelítő számot sem tud mondani év végi eredményének várható alakulásáról, és sok cég tétlenül figyeli azt is, hogy az árfolyamkockázatok miként csapódnak le a könyvekben.

Márpedig érdemes időben „felvenni a kesztyűt”, és a tervezett eredményben csökkenteni az árfolyam ingadozásából eredő bizonytalanságot – javasolja a Deloitte tanácsadó cég. Binder Szilvia, a Deloitte számviteli tanácsadás üzletágának vezetője szerint az exportáló cégeknél gyakori, hogy devizában jelentkező árbevételüket határidős ügyletekkel előre lefedezik azzal a céllal, hogy a forintárfolyam változásából származó hatásokat a lehető legnagyobb mértékben kiküszöbölhessék.

Ugyanakkor jellemző, hogy a társaságok a határidős ügyletek esetében lehetséges fedezeti-számviteli elszámolásokat nem alkalmazzák. Ennek elmulasztása stabil devizaárfolyamok mellett korábban nem járt hoszszú távon is érzékelhető hatásokkal, az utóbbi időben azonban a nagyvállalatok esetében akár százmillió forintos, még nem realizált deficitek is keletkezhetnek ezeken az ügyleteken.

E veszteségeket csak akkor lehet elszámolni az adott évi számvitelben, ha a vállalkozás készített egy a szabályoknak megfelelő fedezeti dokumentációt, a cégeknek ugyanis bizonyítaniuk kell az adott fedezeti kapcsolatot, és azt meg is kell valósítani. Ráadásul a nemzetközi számviteli elvárások között akadnak olyanok, amelyek gondokat okozhatnak a vállalatoknak. Adózási okokból a cégek egy része előszeretettel alkalmazza az operatív lízinget és bérletet, a nemzetközi számviteli standardok azonban sokszor másképpen kezelik ezeket az ügyleteket, mint a magyar jogszabályok.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

bérlet határidős ügylet tanácsadás Deloitte operatív lízing forintárfolyam fedezet deficit devizaárfolyam árbevétel számvitel lízing
Kapcsolódó cikkek