Cégvilág

Kellemes meglepetés - "Ezerrel" pályáznak a cégek

Több mint 1750 pályázat érkezett be a Gazdaságfejlesztés operatív program (GOP) vállalkozásokat támogató kettes prioritásának idei felhívásaira és a Közép-Magyarország operatív program (KMOP) tükörkiírásaira.

A legnépszerűbbnek az A jelű automatikus konstrukció bizonyult, erre adták be a támogatási kérelmek csaknem 86 százalékát – mondta lapunknak Gáspár Bence, a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.) főosztályvezetője. Ráadásul az igényelt támogatás együttes összege – csaknem 26 milliárd forint – is meghaladja az előirányzott 20,6 milliárdos keretet.

Ennél a kiírásnál sok pályázót vonzott a megemelt támogatási arány, a középvállalkozásokra történt kiterjesztés és a kibővült támogatható tevékenységi kör. A pályázatokat kezelő közreműködő szervezet képviselője ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az eddig benyújtott 1500 pályázat között elég nagy – sőt, a kibővült tevékenységi körből fakadóan nagyobb, mint korábban – a rosszak, nem támogathatók aránya.

Kérdésünkre, hogy mit szól a kkv-k komplex vállalati technológiafejlesztését támogató B jelű pályázatok „teljesítményéhez”, ugyanakkor elismerte: itt az érdeklődés valamelyest csökkent, az igénylések alulról közelítik a keretösszegeket. „Ennek oka, hogy sok vállalat, amely korábban a B jelű pályázatokat preferálta volna, az idén a könnyítések és az elnyerhető összeg megemelése hatására inkább az A jelű kiírásokat választotta” – indokolta a változást Gáspár Bence.

Nagyon kellemes meglepetés – kommentálta a kedvező pályázati számokat Márkus Csaba, a Deloitte Magyarország vezető EU-támogatási tanácsadója. Tapasztalatai szerint a válság miatt a cégeknek ma sokkal nehezebb tervezni, ezért óvatosabbá is váltak a fejlesztések terén.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Deloitte kkv MAG pályázat
Kapcsolódó cikkek