Cégvilág

A General Motors vezére "végzetes csapástól" tart

A csődeljárás alatt álló General Motors vezérigazgatója, Fritz Henderson a bíróság előtt azt mondta: számtalan beszállítója számára végzetes csapást jelenthet, ha a vállalat nem mászik ki elég gyorsan a csődből.

A GM vezére a csődbíróság előtt közölte, hogy számos beszállító már most is súlyos anyagi gondokkal küzd, amit csak tovább súlyosbítanak a gyárbezárások. A vállalat 13 amerikai telephelyének működését szünetelteti maximum 11 hétre a termelés és ezáltal a költségek csökkentése érdekében. Fritz Henderson szerint az eredeti terv, mely szerint július 13-val több üzem újraindulhat, kútba eshet, ha a bíróság nem hagyja jóvá az értékes eszközök eladását – jelenti a Reuters.

Henderson úgy fogalmazott: a csődeljárás késleltetése végzetes csapást jelenthet a beszállítókra, akik – ha az új GM nem kezdi meg időben tevékenységét – újabb drákói lépésekre kényszerülnek. A vezérigazgató szerint ennek eredményeképpen akár végleges bezárásokra is kényszerülhetnek, ami több ezer munkahely megszűnésével jár.

A General Motors június elsején kért csődvédelmet. Az ügyet kezelő bíró (akit nem a kapkodásáról ismernek) június 30-ra rendelt el tárgyalást a jó eszközök eladásának ügyében, de számos kisebb szakszervezet tiltakozik a terv ellen.

csődeljárás csőd General Motors GM bíróság henderson
Kapcsolódó cikkek