Cégvilág

Lázcsillapítóval trükközik ki az influenza elleni hőkapukat Vietnamban

Vietnamban kifejezetten szigorúan veszik az új típusú influenza elleni küzdelmet: aki a reptéren fennakad a hőkapun, egy hétre karanténba kerül. Az utasok azonban találtak egy módot arra, hogy kicselezzék a rendszert: lázcsillapítót vesznek be.

Három órával az érkezés előtt lázcsillapítot vesznek be a Ho Si Minh-be repülőn érkező lázas utasok, hogy így játszák ki a reptéri influenza-ellenőrző kapukat - jelenti a Reuters. Így a reptéren nem akadnak fenn az ellenőrző ponton - ellenben az influenzások is átjutnak, és betegségükre csak utólag derül fény.

Vietnamban eddig 26 H1N1-fertőzöttet találtak: 23-an közülük repülőn érkeztek az Egyesült Államokból, illetve Ausztráliából, hárman már Vietnamban kapták el az érkezőktől a vírust. A klinikai vizsgálatok kimutatták: valóban lázcsillapítókat szedtek be leszállásuk előtt azok a turisták, akik később végül a tünetek erősödése miatt kórházba kerültek.

Az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön világjárvánnyá minősítette az új típusú influenzát. Eddig 28 774 megbetegedést regisztráltak 74 országban, akik közül 144-en haltak meg - Vietnamban egyelőre senki.

lázcsillapító új típusú influenza láz influenza egészségügyi világszervezet
Kapcsolódó cikkek