Cégvilág

Vigyázat! Ismét hőségriasztás, 35 fok, erős UVB sugárzás lesz

Második fokozatú hőségriasztást rendelt el Falus Ferenc országos tiszti főorvos.

Ugyan kedden még csak néhány helyen, ám szerdán sokfelé meghaladja a napi középhőmérséklet a 25 fokot, néhol akár a 27 fokot is elérheti, ezért 2. fokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos. A héten ugyanis délnyugati áramlással igen meleg levegő éri el a Kárpát-medencét – tájékoztatta az ÁNTSZ-t az Országos Meteorológiai Intézet. Eleinte még felfrissülést hoznak az éjszakák, azonban a hét közepétől hajnalban sem hűl le a levegő, napközben pedig helyenként 35 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Az UVB sugárzás meghaladja a 8-as fokozatot, akár 10 perc alatt súlyos bőrleégés következhet be.

A déli órákban tartózkodjunk hűvös helyen. A lakások felmelegedését úgy akadályozhatjuk meg, ha nappal becsukjuk az ajtót, ablakot és besötétítünk. Este, éjszaka szellőztessük át a helyiségeket friss levegővel. Az elveszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. Az idősekre, betegekre és a kisgyermekekre különösen figyelni kell. A kirándulók, utazók, nyaralók vigyenek magukkal elegendő folyadékot.

Az országos tiszti főorvos felhívja az egészségügyi intézmények, a mentőszolgálatok, az önkormányzatok figyelmét is, hogy az egészségünket érintő megelőző intézkedéseket tegyék meg. Így többek között az esti órákban locsolják a közterületeket, illetve tegyék közzé az igénybe vehető légkondicionált helyiségek listáját.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek