Cégvilág

Pörögnek a lengyel benzinkutak

Lengyelország legnagyobb olajipari cége, a PKN Orlen második negyedéves adózott eredménye 1,17 milliárd zloty volt, jóval kisebb az egy évvel korábbi 1,77 milliárd zlotynál, de felülmúlva az elemzői várakozásokat.

Sokat segített a PKN-nek a pénzügyi tételek újrarendezése, valamint a zlotynak az amerikai valutával szembeni, 11 százalékos erősödése. Nagyrészt az előbb említett két összetevő következtében az első negyedéves 1 milliárd zlotys pénzügyi veszteség helyett a második negyedév végére már 580 millió zlotys nyereség szerepel a könyvekben.

A javuló második negyedéves pénzügyi és üzemi eredmény is csak arra volt elég, hogy halványan pozitívban húzza az olajcég első féléves adózás utáni eredményét. A Molhoz hasonlóan a PKN-nél is csökkent a finomítási- és petrolkémiai üzletág árrése.

A Grupa Lotos, Lengyelország második legnagyobb olajipari cége is hasonlóan szerepelt a második negyedéves jelentés szerint, köszönhetően a fent említett okoknak. Nettó eredménye 739 millió zloty volt a második negyedévben, 86 százalékkal több a tavalyi, azonos időszakinál.

A képet viszont árnyalja, hogy az üzemi eredménye viszont közel ugyanilyen mértékben 151 millió zlotyra zuhant és hogy bevételei 3,45 milliárd zlotyra estek a tavalyi 4,22 milliárd zlotyról.

Az iparág helyzete javuló tendenciát mutat, köszönhetően a gazdaság regenerálódásának, de továbbra is nagyon messze van a válság előtt állapotoktól. A valuták és az olajár változékonysága továbbra is nagy kockázatott rejt, vagyis még sok meglepetést okozhat a szektornak.

zloty PKN Gruna Lotos
Kapcsolódó cikkek