Cégvilág

Az új GM vezére nem osztja a Wall Street optimizmusát

A General Motors (GM) vezérigazgatója szerint az amerikai gazdaság bizonytalan helyzete továbbra is nyomot hagy majd az autógyár teljesítményét. Fritz Henderson a következő évben 11,5 millió gépjármű eladását prognosztizálja, ezzel az elemzők egy részénél sötétebb képest fest a helyzetről.

Fritz Henderson a magas munkanélküliséggel és más negatív adatokkal indokolta véleményét, miszerint az autóipar teljesítménye 2010-ben 28 százalékkal a két évvel ezelőtti teljesítmény alatt marad. 2008-ban 16 millió gépkocsi kelt el, míg idén a GM vezérének véleménye szerint csak 11,5 millió talál gazdára az Egyesült Államokban – írja a Washington Post.

Az elmúlt napokban az árfolyamok felfelé indultak, a befektetőket a várhatóan jól alakuló vállalati gyorsjelentések bátorítják. A GM vezére viszont szembemegy a bikapiaci trenddel és hangsúlyozza: az átalakított vállalat még mindig nem került egyensúlyba, de megfelelő úton jár efelé.

Az 50 milliárd dolláros állami támogatással újjáélesztett vállalatóriás eladta a Pontiac, Hummer, Saturn és Saab márkákat és a megmaradó Chevrolet, Buick, GMC és Cadillac gyártására koncentrált. Henderson kiemelte a vállalati kultúra átalakításának jelentőségét, ugyanakkor a menedzsmenttel kapcsolatban maradtak nyitott kérdések. Az új GM vezetőinek jó része csak az autógyártónál szerzett tapasztalatokat. Henderson leszögezte: készek arra, hogy kívülről hozzanak be tehetségeket, feltéve, hogy "meg tudják magyarázni, hogyan fizetik őket". Henderson ezzel arra utalt, hogy a GM-nek az új menedzserek bérezési tervét előzetesen jóvá kell hagyatnia Kenneth Feinberg bér cárral.

vezérigazgató General Motors autóeladás GM autógyár henderson
Kapcsolódó cikkek