Cégvilág

Felemás állami garancia

Félsiker. Időt lehet nyerni vele, életet nem – így jellemezte a Világgazdaságnak az élelmiszeriparnak szánt bankgarancia-programot egy ágazati szakértő.

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. által nyújtott, 200 millió és 2 milliárd forint közötti bankgaranciát eddig öt élelmiszergyártó cég kapta meg.

A szektor szereplői szerint ez a szám a kemény feltételek miatt ilyen kicsi, hiszen mind a finanszírozást biztosító kereskedelmi bankok, mind a hitelhez 80 százalékos garanciát vállaló MFB által támasztott feltételeknek meg kell felelniük.

Arról nem beszélve, hogy míg a garanciaprogram a válság miatt likviditáshiánnyal küzdő vállalkozásoknak hivatott segíteni, a szektor már évek óta súlyos gondokkal küzd a növekvő alapanyagárak és a csökkenő kereslet miatt.

Az MFB ezzel szemben úgy látja: idő előtt elfogyhat a rendelkezésre álló 30 milliárd forintos forrás. Az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége szerint viszont komoly kockázatot vállal, aki igénybe veszi az akár 14-16 százalékos költséget rejtő hitelformát. Más kérdés, hogy az állami garancia nélkül a bankok sem szívesen adnak hitelt a hazai élelmiszeriparnak.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

élelmiszergyártó cég bankgarancia Magyar Fejlesztési Bank Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége
Kapcsolódó cikkek