Cégvilág

Atomcsata Szlovákiában

Közel hárommilliárd eurót készül feláldozni az olasz Enel SpA energetikai óriásvállalat, hogy befejezze a mohi atomerőmű hármas és négyes blokkjának építését.

Ez lesz Szlovákia történelmének legnagyobb magánberuházása - lelkesedik a szlovák kormány, ám környezetvédők szerint potenciális és szükségtelen veszélyforrásról van szó - írja csütörtöki számában a Pozsonyban megjelenő Új Szó.

A lap szerint a mohi erőmű ügye nemzetközi dimenziót öltött, hiszen Ausztria és Magyarország is jelezte, bele akar szólni a hatásvizsgálati eljárásba. Emlékeztet arra, hogy Bécsben szeptember 25-én, Esztergomban október 12-én zajlott közmeghallgatás, amelynek során többek között szóba került a vasbeton burkolat kérdése, amely katasztrófa vagy támadás során megvédené a reaktorokat. 

A beruházó ezek megépítését Pozsonyban szükségtelennek nevezte, elhanyagolandónak véve egy ilyen esemény bekövetkeztének valószínűségét. A résztvevők nehezményezték azt is, hogy a mohi erőmű legfeljebb egy hatos erősségű földrengésnek tudna ellenállni, holott a térségben 7,2-es is előfordult már. Az Új Szó lapzártáig nem kapott hírt arról, hogy Mohiban leállt volna az építkezés.

földrengés Új Szó atomerőmű mohi
Kapcsolódó cikkek