Cégvilág

Új gyógyszer a pitvarfibrilláció kezelésére

A sanofi-aventis ma bejelentette, hogy az Európai Bizottság kiadta a pitvarfibrilláció kezelésére szolgáló dronedaron hatóanyagú tabletta – 400 mg-os - forgalomba hozatali engedélyét mind a 27 európai tagállamra.

A sanofi-aventis által felfedezett és kifejlesztett szer az Európai Unióban engedélyezett első olyan antiaritmiás orvosság, amely igazoltan klinikai előnyöket biztosít a szív- és érrendszeri megbetegedések miatti kórházi kezelések számának vagy a pitvarfibrillációban vagy –lebegésben szenvedő betegek bármilyen okból bekövetkező elhalálozási arányának csökkentésével – amint az ATHENA vizsgálat is megállapított.


A gyógyszer forgalomba hozatali engedélyét hét nemzetközi, több központban zajló, randomizált klinikai vizsgálatból származó átfogó klinikai adatok áttekintését követően bocsátották ki. A klinikai fejlesztési programban több mint 7 000 beteg vett részt, és közülük közel 4 000 páciens dronedaron-kezelésben részesült.

Az európai engedély kibocsátása jó hír az orvosok és a betegek számára egyaránt, hiszen a pitvarfibrilláció mintegy 4,5 millió embert érint Európa-szerte, és az Európai Unióban a szívritmuszavar miatt kórházi kezelésre szoruló betegek egyharmadánál ezt a diagnózist állapítják meg – mondta Dr. Stefan H. Hohnloser J.W., a frankfurti Goethe Egyetem Klinikai Elektrofiziológia Tanszékének munkatársa. A készítmény új kezelési lehetőséget kínál az orvosoknak olyan területen, amelyen az elmúlt közel húsz évben nem volt jelentős antiaritmiás gyógyszerfejlesztés.

A gyógyszer várhatóan az Egyesült Királyságban és Németországban kerül elsőként piacra 2010. januárban. Forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik az Egyesült Államokban, Kanadában, Svájcban és Brazíliában is.

A pitvarfibrilláció előfordulási gyakorisága világszerte növekszik a lakosság elöregedése miatt. Közel 4,5 millió embert érint Európában, és az Európai Unióban a szívritmuszavar miatt kórházi kezelésre szoruló betegek egyharmadánál ezt a diagnózist állapítják meg. A pitvarfibrilláció életveszélyes szövődmények kialakulásához vezethet, ötszörösére növeli a szélütés kockázatát, rontja a szív- és érrendszeri kockázati tényezőkkel rendelkező betegek prognózisát, valamint megkétszerezi a halálozás kockázatát, s ezáltal jelentős terhet ró a betegekre, az egészségügyi ellátórendszerre és az adófizetőkre. Az Európai Unióban a pitvarfibrilláció kezelésével járó kiadások 70 százalékát a kórházi kezelés és a beavatkozások költségei teszik ki.

 

Világgazdaság Online-->

Sanofi-Aventis dronedaron
Kapcsolódó cikkek