Cégvilág

Hogyan kerül Stella a polcokra? – Blokád alatt a sörgyár

Több mint egy hete munkások torlaszolják el Belgiumban az Inbev-konszern üzemeinek bejáratait, tiltakozva a sörgyártó óriás takarékossági terveinek megvalósítása ellen.

Ezzel a dolgozók a Spiegel közlése szerint lényegében megbénították a népszerű sörtermékek gyártását. A munkavállalók dühösek, amiért a konszern a belgiumi telephelyein 260 munkahelyet akar megszüntetni, ez csaknem egytizede a kereken 2700 dolgozójának.

Németországban és Nyugat-Európa más országaiban is munkahelyek megszüntetésre kerül sor. Ám míg Németországban a szakszervezetek tárgyalnak és konkrét tervekre várnak, Belgiumban elszabadultak az indulatok: a szakszervezetek felszólították honfitársaikat, hogy ne vásároljanak sört a konszerntől.

A konfliktusba közben a politika is bekapcsolódott. Mind a flamand, mind a vallon szocialisták felháborodva nyilatkoztak a takarékossági tervekről. Sőt, maga a kereszténydemokrata munkaügyi miniszter is értetlenségének adott hangot a takarékossági terveket illetően.

Az azonban biztos, hogy a konfliktuson a vetélytársak nyernek, ahogyan az már látszik az értékesítési adatokon. Az Annheuser-Busch InBev többek között olyan söröket állít elő, mint a Leffe, a Stella Artois és a Becks.

Stella Artois tiltakozás Leffe sörgyár Beck's munkaerő InBev Belgium sör
Kapcsolódó cikkek