Cégvilág

Mi történt? Nem fizet osztalékot a Rába

A Rába Nyrt. mai napon megtartott közgyűlése elfogadta az igazgatóság beszámolóját a társaság 2009. évi működéséről. A globális járműipart sújtó recesszió erőteljesen, több mint 40 százalékkal vetette vissza a társaság árbevételét, aminek fényében különösen kedvező, hogy a társaság mindhárom üzletága pozitív üzemi eredménnyel zárt, miközben adózott veszteségét is az előző évi érték 14 százaléka alá sikerült redukálnia. A társaság vezetése úgy döntött, hogy nem fizetnem osztalékot a tavalyi év után.

A közgyűlés támogatta a cég vezetésének a piaci konszolidációra építő növekedési elképzeléseit, és ennek megfelelően úgy határozott, hogy osztalékfizetésre ebben az évben sem kerül sor. A közgyűlés döntött vezetői részvényopciós program meghosszabbításáról is.

„A kedvezőtlen piaci környezet ellenére a Rába Csoport képes volt stabilizálni működését a tavalyi év során – emelte ki beszámolójában Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója. "A zuhanó kereslet miatt nem kerülhettük el az árbevétel jelentős visszaesését. Ugyanakkor a költségek radikális csökkentésével, a készpénztermelő képesség megerősítésével, a stratégiai piacokon végrehajtott részesedés-növeléssel, valamint célzott beruházásaink befejezésével sikerült a hatékonyságot tovább növelnünk, miközben a társaságot egy növekedési pálya rajtvonalára helyeztük ” - tette hozzá.

Az igazgatóság a Rába pénzügyi stabilitásának erősítése és a növekedési célok forrásainak biztosítása érdekében úgy határozott, hogy a társaság a 2009-es év után sem fizet osztalékot.

A közgyűlés megállapította, hogy a középtávú Menedzsment Részvényopciós Program a válság előtti időszakban sikeresen töltötte be rendeltetését. Mivel a vezetői kör elkötelezettségének fenntartása a következő időszakban is kiemelt jelentőséggel bír, ezért a részvényesek az opciós program három évvel történő meghosszabbításáról döntöttek.

Részben a fenti opciós program fedezetének megteremtése, részben árfolyam-karbantartási és egyéb stratégiai célok megvalósítása érdekében az igazgatóság ismételten meghatalmazást kapott arra, hogy az alaptőke maximum 15 százalékának erejéig saját részvényt vásárolhasson.

Mivel a közgyűlés napján lejárt a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. megbízása, a testület döntött az említett könyvvizsgáló társaság további egy éves időtartamra történő alkalmazásáról is.


 

osztalék részvényopciós program Rába Pintér István közgyűlés
Kapcsolódó cikkek