Cégvilág

Vigyázat! Újra támadhat a járványos gyermekbénulás

Bár csak pár ezren fordultak meg tavaly az EU tagállamokban Tádzsikisztánból és viszont, de az ott kialakult bénulásos járvány miatt az utazók keressék föl a nemzetközi oltóhelyeket. Az elmúlt négy hónapban a szokásosnál több megbetegedés és halálozás fordult elő a 15 éven aluli gyermekek között.

Az EU területén a petyhüdt bénulást okozó poliovírus megjelenésének kockázata rendkívül csekély, de teljesen nem zárható ki. Az területén 2009. január és 2010. február között 2119 schengeni vízumot adtak ki tádzsik állampolgároknak, miközben 159 tádzsik kért menedékjogot, és legkevesebb 201 ember tartózkodott illegálisan Európában.

VG Konferencia:

Az új kormány egészségügyi programja

Időpont: 2010. június 10.

Az Egészségügyi Világszervezet tádzsik irodáját arról tájékoztatták, hogy az elmúlt hétig 128 petyhüdt bénulással járó megbetegedést jelentettek, 10 gyermek meghalt Tádzsikisztánban - tájékoztatott az ÁNTSZ Országos Epidemiológiai Központja. Tádzsikisztán egyike a legkeletibb országoknak a WHO Európai Régiójában. A WHO a helyi hatóságokkal közösen azonnal megkezdte a kivizsgálást. A járvány megfékezése érdekében az egész országra kiterjedő poliomyelitis elleni oltási kampány indult és elrendelték a járványügyi felügyelet megerősítését.

A poliomyelitis (járványos gyermekbénulás) a poliovírusok által okozott, heveny fertőző betegség, amely az idegrendszert támadja meg, és főleg az 5 éven aluli gyermekeket veszélyezteti. A kórokozó elsősorban széklet közvetítésével terjed.

Az Európai Unióban az utolsó járvány Hollandiában fordult elő, ahol 71 személy betegedett meg, ketten meghaltak. A megbetegedettek egy olyan közösség tagjai voltak, akik elutasították a védőoltásokat. A legutolsó, a WHO Európai Régiójába importált esetek 2001-ben fordultak elő, amikor két roma származású kisgyermek poliomyelitis megbetegedését jelentették Bulgáriából, illetve egy bénulással nem járó esetet jeleztek Grúziából. A megbetegedéseket okozó poliovírust Indiából hurcolták be. Napjainkban a poliomyelitis már csak a világ négy országában, Afganisztánban, Pakisztánban, Indiában és Nigériában fordul elő rendszeresen. Az utazások révén azonban a vírus könnyen behurcolható a poliomentes területekre is.

poliomyelitis ÁNTSZ Tádzsikisztán
Kapcsolódó cikkek