Cégvilág

A Google ősszel mutatja be operációs rendszerét

A Google mai közlése szerint késő ősszel mutatja be első saját operációs rendszerét, a Chrome-ot.

Sundar Pichai, a Chrome projekt vezetője a Computex kiállítás keretében közölte: a szoftver késő ősszel érkezik és kezdetben laptopokon üzemel majd. A keresőóriás munkatársa a Reuters jelentése szerint a szűk megjelenést azzal indokolta, hogy a cég alaposan átgondolja, mekkora számítógép skálát fed le, ezzel biztosítva a felhasználói élményt.

A Microsoft jelenleg gyakorlatilag egyeduralkodó a piacon, hiszen a Windows 90 százalékos részesedést tudhat magáénak világszerte. Redmond korábban elvetette a feltételezést, miszerint a Google nyílt forráskódú rendszere megtörheti dominanciáját, mivel a cég úgy látja, a fejlesztők nem fognak minden programot átírni a Google kedvéért.

Pichai szerint viszont ez az érv nem alátámasztható, mivel az alkalmazások jelentős része már most is futhat az ő operációs rendszerük alatt. "Nem kell áttervezni a Gmailt, vagy a Facebookot ahhoz, hogy működjön a rendszerrel" – fogalmazott a menedzser. A Chrome felhő alapú operációs rendszer lesz, ami azt jelenti, hogy a hozzá kapcsolódó alkalmazások nagy része – beleértve a fotó- és videószerkesztőket – nem a számítógépen, hanem egy webszerveren fut majd.

nyílt forráskódú chrome operáció rendszer windows Microsoft Google
Kapcsolódó cikkek