Cégvilág

"Bóvli" a BP? - Természeti és céges katasztrófa

A BP adósságleveleinek csődkockázati kamatfelára (CDS) soha nem látott magasságokba emelkedett, részvényárai ellenben 13 éves mélységbe zuhantak a még mindig szennyező tengeri olajkút-katasztrófa nyomán.

A Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint a British Petroleum vállalati adósságleveleinek CDS-felára az úgy nevezett junk creditek színvonalára emelkedett a hét második felében, részvényeinek árfolyama ellenben utoljára 1997-ben volt ilyen alacsony – mindez olyan piaci félelmekre utal, amelyek az olajkút-balesetből kifolyólag már a BP teljes megrokkanásával számolnak. Igaz, a péntek délelőtti tőzsdei kereskedés során 1 százalékkal emelkedett a BP árfolyama.

A BP a Financial Times szerint időközben diplomáciai affér tárgyává vált Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között. Amerika Mexikói-öböllel szomszédos államaiban nőttön nő az elégedetlenség az angol kőolajtársaság válságkezelsével szemben. A washingtoni kormányzat által felkért tudóscsoport most publikált jeleentése szerint radásul a sérült kút akár napi 40 ezer hordónak megfelelő nyersolajjal is szennyezhette az öblöt, és a múlt heti részleges kútlezárás nyomán is a szennyezés alkalmasint napi 25 ezer hordóra csökkent.

Szerdán Barack Obama elnök – külpoitikai szakújságírók egybehangzó véleménye szerint – szokatlanul éles hangú bírálatot mondott a BP felsővezetésének, illetve az őt biztosító angol Royal & Sun Alliance-nak (R&SA) címezve. John Napier, az R&SA elnöke azonnal visszutasította az elnök vádakat,  tegnap pedig David Cameron brit miniszterelnök interveniált a BP érdekében – annak „felbecsülhetetlen nemzetgazdasági értékére” való hivatkozással.

British Petrol részvényárfolyam csőd CDS környezetfvédelem
Kapcsolódó cikkek