Cégvilág

Ha az Exxon ajánlatot tenne a BP kivásárlására...

A JPMorgan Cazenove befektetési bankház már arra spekulál: mi lesz, ha az ExxonMobil ajánlatot tesz a megroskadt nimbuszú BP kivásárlására.

„Nem lehet nem spekulálni a BP kivásárlására” nyilatkozta a Fianancial Timesnak Fred Lucas, a JPMorgan Casenove befektetési bank elemzője. Szerinte a részvényárfolyam-zuhanás közepette a piac mintha szem elől tévesztette volna: milyen hatalmas eszközállományon ül a BP.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a BP értékét most aszerint becsülik, hogy milyen kötelezettségek terhelik majd (kártérítésből-kárfelszámolásból kifolyólag), de kinek lehetnek nagyobb tapasztalatai ennek megítélésben az Exxonnál?” utalt az elemző a világ elsőszámú magántulajdonú olajtárságának 1989-es alaszkai balesetére.

A kivásárlás nomán felmerülő versenyjogi problémákkal kapcsolatban a JPMorgan megjegyzi: megfelelően kezelhető lenne a downstream-üzletág részleges eladásával.

Lucas szerint akár 700 pennyt is ajánlhat az Exxon a BP részvényeinek darabjáért.  A Frankfurti tegnapi egyetlen pozitív meglepetése a BP árfolyamemelkedése volt.

ExxonMobil spekuláció M&A enregiaipar BP
Kapcsolódó cikkek