Cégvilág

Háromszorosára emelkedhet az olaj ára

A Die Presse pénteki száma idézte Karl Aigingert, a bécsi WIFO gazdaságkutató intézet főnökét, aki szerint a BP Mexikói-öbölben előidézett olajkatasztrófája a mélytengeri fúrások végét jelenti.

A szakértő ezért azzal számol, hogy az olajárak a következő években megháromszorozódnak.  Az ársokk kivédéséhez a gazdasági növekedésnek erőteljesebben kell a fosszilis energia fogyasztására összpontosítania – fogalmazott a Die Pressének nyilatkozva a WIFO szakértője. Karl Aiginger szerint ezért Ausztriának mérsékelnie kell energiafogyasztását és csökkentenie a fosszilis energiahordozóktól való függését.

Ausztriában egy százalékos mellett az energiafogyasztás 0,7 százalékkal nő, a "fosszilis anyagoké" pedig egyenesen 0,96 százalékkal, a széndioxid kibocsájtás 0,3 százalékkal nő egy százalékos növekedésnél. Így Ausztria elmulasztotta a kiotói célok teljesítését. A WIFO szerint évente átlagban 2,6 százalékkal nőtt az autók által megtett kilométerek száma. Ez a növekedés viszont bőven ellensúlyozta az autók 1,6 százalékkal nagyobb energiahatékonyságát. Hasonló a helyzet a lakásoknál, amelyek egyre nagyobbak lettek. Így a 110 négyzetméternél nagyobb lakások száma 24-ről 35 százalékra növekedett.

Kiábrándítóak ezek a tények - véli Aiginger. "Noha a témáról sokat beszélnek, a környezetvédelmi aránya a teljes adóbevételből alacsonyabb, mint tíz évvel ezelőtt. A WIFO ezért az adórendszer "zöldítése" mellett tör lándzsát. Eszerint kezdetben az ásványolaj adóját tíz centtel növelnék.

Ugyanakkor a Petrobras brazil állami olajkonszern csütörtökön elkezdte az Espirito Santo szövetségi állam Atlanti Óceán partjához közeli térségében 500 méter mélyen lévő olajmező kiaknázását. A Petrobras szerint eleinte naponta 13 ezer hordó olajat termelnek ki, ám még idén további fúrások eredményeként a termelés napi 100 ezer barrelre emelkedik. Lula da Silva államfő ez alkalommal utalt a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófára, ami szerinte nem baleset volt, hanem csapás. Mint mondta, a BP takarékoskodott a biztonsággal, ők viszont rendelkeznek a megfelelő technológiával a biztonságos működéshez.

Mint arról tegnap beszámoltunk, az amerikai törvényhozók egy olyan jogszabály elfogadására készülnek, amely hét évre eltiltaná a mélytengeri olajfúrástól azokat a cégeket, amelyeknél az elmúlt tizenöt évben halálos baleset történt. Ha a törvényt elfogadják, a BP a következő hét évben nem végezhet ilyen fúrásokat az amerikai felségvizeken.

Az olaj ára egyébként ma kicsivel 76 dollár fölött mozog, mivel a befektetők az inkább negatív gazdasági adatokból a kilábalás lassú voltára következtetnek. Az amerikai nyersolaj ára a gazdasági bizonytalanság miatt az elmúlt hat hétben 71 és 80 dollár között mozgott.

olajár Petrobras mélytengeri olajfúrás olaj Wifo BP
Kapcsolódó cikkek