Cégvilág

Példátlan esetek: hónapos csúszás, felbontatlanul visszaküldött pályázatok

A kkv-k nem idegenkednek a vállalásoktól, ha látják, megéri pályázniuk, ha kiszámíthatónak és hitelesnek tartják az intézményrendszert, de most ott tartanak, hogy már több hónapja nem tudnak ügyfeleik kérdéseire válaszolni.

Egyetértés. A pályázati tanácsadó cégek egyetértenek a kormánnyal abban, hogy a kis- és középvállalkozásokat támogatni kell, mert lesz és foglalkoztatás.

Egyfelől ez volt a fő következtetése a Start Tőkegarancia Zrt. kezdeményezésére tegnap Budapesten tartott szakmai beszélgetésnek. A fórumon hét, a piacon jelentős szerepet betöltő cég szakemberei mondták el a véleményüket a pályázati rendszerről, a pályázati kiírásokról és a pályázatkezelésről.

Emellett több bírálat is elhangzott. Először a vállalkozások kapjanak európai uniós támogatást, és ha majd annyi az adóbevétel, akkor aszfaltozzák le a járdát és épüljenek új játszóterek – így fogalmazott például Zoltán Csaba, a házigazda cég vezérigazgatója. A Magyar Pályázatkészítő Iroda szakértői pedig arról beszéltek, hogy a kkv-k támogatásánál a „hazaira” kell helyezni a hangsúlyt.

A kkv-k nem idegenkednek a vállalásoktól, ha látják, megéri pályázniuk, ha kiszámíthatónak és hitelesnek tartják az intézményrendszert, de most ott tartanak, hogy már több hónapja nem tudnak ügyfeleik kérdéseire válaszolni. Ezt támasztotta alá Körmendy Zsófia, a 4 Tender Hungary ügyvezető igazgatója is. Szerinte a lassúság veszteséget okoz a vállalkozásoknak. Máig több hónapos csúszás gyülemlett fel a benyújtott pályázatok értékelésénél, alig van új pályázat, sőt az is előfordult, ami még sohasem: felbontatlanul visszaküldtek pályázatokat, mert az illetékesek úgy döntöttek, hogy mégsem érvényes a kiírás, amelyre a gyanútlan pályázók beküldték azokat.

Jacsó Ferenc, az Opten Informatikai Kft. üzletágvezetője az automatikus pályázatoknál tapasztalta, hogy miközben örültek az előírt 15 napos határidőnek, felfigyeltek egy közleményre, amelynek értelmében 60 nappal meghoszszabbították azt, amire a jogszabály szerint a rendszer szereplőinek joga van. Szigorúak és kérlelhetetlenek az elvárások a pályázókkal szemben, ugyanakkor az intézményi szereplőkkel sokkal elnézőbb a rendszer – állapították meg többen is.

További részleteket itt olvashat!

Magyar Pályázatkészítő Iroda kkv Zoltán Csaba
Kapcsolódó cikkek