Cégvilág

Több mint ötezer hotelszoba hiányzik a Téli Olimpiához

Mintegy 200 új szállodára lenne szüksége Oroszországnak, hogy a 2014-es Szocsi Téli Olimpia résztvevőit és nézőit fogadni tudják. A probléma azonban nem csak a beruházással akad a Fekete-tenger partján fekvő üdülővárosban, hanem az is, hogy a rendezvény után a szobák jó része vélhetően kihasználatlan marad - írja elemzésében a Die Presse.

Becslések szerint az orosz kormány nagyjából egymilliárd dollárt költ fejlesztésre. Az 5500 szobát felölelő szállodakomplexum jó része 2013 végéig felépül, a fennmaradó részt a játékok kezdetére ígérik. Az Olimpiát szervező bizottság számításai szerint a 330 ezer lakost számláló településen nem kevesebb, mint 42437 szállodai szoba hiányzik, mintegy 3000 ötcsillagos, s 10 ezer négycsillagos.

A szállodai kapacitásra a tervek szerint szükség lesz, hiszen idén 4,3 millió látogatóval számolnak Szocsiban, míg a játékok után ez a szám 7,3 millióra növekedhet. A beruházók azonban figyelmeztetnek: a hotelfejlesztések általában hosszabb távon térülnek meg, a szocsi házak esetében 20 évvel számolnak.

A kereslet azonban nem garantált: míg a közeli Törökországban mindössze három hónapig tart a holtszezon, addig ez a Kaukázus lábánál jóval hosszabb, tehát rövidebb idő alatt kell a nyereséget kitermelni. Emellett a légiközlekedés sem éppen ideális a turizmus gyors fellendítéséhez.

turizmus téli olimpia Szocsi szálloda játékok
Kapcsolódó cikkek