Cégvilág

Íme az új amerikai töréstesztek győztesei

Az amerikai autópálya-biztonsági szervezet megújult kritériumok alapján teszteli a személyautókat és mostantól női tesztbábukat is használ.

A friss tesztek során a BMW 5-ös szériája, valamint a Hyundai Sonata nevű modellje nyerte el a legmagasabb, 5 csillagból álló minősítést az amerikai felügyelettől. Az NHTSA az első körben 34 modellt vizsgált, és ezek közül csak a müncheni gyár autója, valamint a dél-koreai szedán kapta meg a maximális pontszámot. A leggyengébben a Nissan Versa nevű modellje szerepelt, mindössze 2 csillaggal – tudósít a Bloomberg.

Ray LaHood közlekedését felelős miniszter szerint a megújult szabályok növelik a töréstesztek pontosságát, és ezáltal az autósok biztonságát. A tesztek érdekessége, hogy mostantól a korábbiaknál kisebb, nőket jelképező bábukat is használnak a szakértők, mivel a tapasztalatok szerint a nők más sérüléseket szereznek a balesetek során. A megújult modellek már nem csak a mellkas sérüléseit rögzítik, hanem adatokat gyűjtenek a fej, a nyak és a lábak állapotáról is. Az NHTSA további újítása, hogy nem csak önállóan gyűjtik a különböző típusú ütközésekkel kapcsolatos adatokat, minden modellről összesített eredményeket is készítenek.


autópályabiztonság törésteszt felügyelet értékelés NHTSA BMW bábu Hyundai
Kapcsolódó cikkek