Cégvilág

Szabadul a Volvótól a Renault

A Renault SA, Franciaország második legnagyobb autógyártója eladásra kínálja a Volvo AB svéd kamiongyártó konszernben lévő 14,9 százalékos tulajdonrészét, amelyet 3,15 milliárd euróra értékelnek.

A Renault a francia autóscég így akar profitálni a svéd partner részvényeinek kurzusemelkedéséből, hogy ezzel csökkentse adósságait. A vállalat most 302,9 millió darab B osztályú részvényt értékesít, miközben megtartja az A osztályú Volvo részvényeket, amelyek 6,8 százalékos Volvo- tulajdonrészt jelentenek számára.

A Volvo részvényeinek árfolyam 57 százalékkal nőtt az elmúlt 12 hónapban, míg a Renaulté 15 százalékkal, a Bloomberg által megkérdezett elemző szerint a döntés egyértelműen pozitív a Renault számára, még ha az időzítés meglepő is. Mike Tyndall, a Nomura szakértője azért találja furcsának a bejelentést, mert a francia konszern még szeptember 15-én is hivatalosan közölte, hogy nem áll szándékában megválni a Volvo-résztől, mivel anélkül is képes az adósságfinanszírozásra.

Carlos Ghosn, a Renault vezérigazgatója kommentárjában azzal magyarázta a lépést, hogy a Renault így a tartozások csökkentése mellett megtartja magbefektetői pozícióját a Volvóban, ezzel is kifejezve bizalmát a cég vezetése iránt.

A Renault 6,3 milliárd eurónyi készpénzzel rendelkezett június végén, 4,66 milliárd eurós mellett. Ghosn célja, hogy az adósságot 3 milliárd euróra csökkentse. A konszern hosszú távú minősítése a Moody’s-nál Ba1, ez a legmagasabb, nem befektetési kategóriájú értékelés, stabil kilátással.

Vélhetően sok vásárlójelölt jelentkezik majd be a svéd cégért, tekintve, hogy a rivális Daimler kamion divíziójának vezetője szerint 2015-ig több mint 50 százalékkal, 3 millió darabra emelkedik majd a nehézgépjárművek iránti kereslet. Bár az értékesítéssel kapcsolatban eddig senki nem nyilatkozott, a szakértők valószínűsítik, hogy a vásárló között lehet a Volvo több jelenlegi részvényese, így az Industrivarden AB, és a Violet Partners LP is.

részvény Volvo befektető Renault részesedés Ghosn
Kapcsolódó cikkek